Premierul israelian Benjamin Netanyahu a nesocotit duminica apelurile SUA de a suspenda colonizarea in Cisiordania si a anuntat ca nu intentioneaza sa contruiasca noi colonii, ci sa le extinda pe cele existente, punand premisele unor divergente cu presedintele Barack Obama, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Nu intentionam sa construim nicio noua colonie, dar nu ar fi corect sa interzicem orice constructie si sa nu venim in intampinarea nevoilor unei cresteri naturale", a declarat premierul in consiliul saptamanal de ministri.

Netanyahu a facut aceste declaratii in conditiile in care guvernul israelian se confrunta cu presiuni internationale pentru a ingheta colonizarea in Cisiordania ocupata. Presedintele american Barack Obama a cerut luni oprirea colonizarii, in prezenta lui Netanyahu, cu ocazia primei lor intalniri de la venirea amandurora la putere.

Referindu-se la chestiunea constructiilor in partea estica a Ierusalimului, din care palestinienii vor sa faca, in cazul unei reglementari negociate a conflictului, capitala viitorului lor stat, Netanyahu a spus ca a subliniat in fata interlocutorilor sai americani ca "Ierusalimul nu este o colonie".

Anterior acestor declaratii, seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, a exclus posibilitatea intoarcerii Israelului la frontierele dinainte de razboiul israeliano-arab din iunie 1967, adica inainte de colonizarea teritoriilor ocupate in prezent de statul israelian. "Astazi, o intoarcere la frontierele din 1967, cum ni se cere insistent sa facem, nu ar pune capat conflictului (cu palestinienii) si nu ar garanta nici pacea, nici securitatea", a declarat Lieberman inainte de sedinta saptamanala a cabinetului israelian. "Ar insemna pur si simplu sa deplasam conflictul in interiorul frontierelor din 1967", a adaugat el.

In timpul razboiului de Sase zile din iunie 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est si Cisiordania, platoul sirian Golan, Fasia Gaza si Sinaiul egiptean. Statul israelian s-a retras din Sinai in 1982 si din Fasia Gaza in 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.