ONU a prezis in 2007 ca 150 de milioane de oameni ar putea fi fortati sa se mute din cauza marii pana in 2050, nivelul apei crescand cu 59 de centrimetri pe an. In ultimii 100 de ani temperatura globala a crescut cu 0.6 grade Celsius, cea mai periculoasa consecinta in opinia cercetatorilor fiind cresterea nivelului apei pe planeta.
La cea mai recenta Conferinta Mondiala a Oceanelor, reprezentanti din peste 70 de tari au spus ca o crestere a nivelului marii "va avea un impact mult mai mare asupra omenirii decat au avut vreodata razboaiele".

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare poluator al planetei. Desi americanii reprezinta doar 4% din populatia lumii, emit mai mult CO2 decat China, India si Japonia la un loc.

Cand temperatura va creste cu trei grade Celsius, proces prevazut sa se intample in urmatorul secol, gheata Groenlandei se va topi, crescand nivelul apei cu sapte metri, spun unii cercetatori. Practic, state insulare precum Kiribati, Tuvalu sau Maldive vor fi acoperite de apa si locuri intens populate precum delta Nilului sau parti din Bangladesh ar deveni nelocuibile.

"Consecintele vor fi catastrofale" a spus Jonathan Overpeck, directorul Institutului pentru Studiul Planetei de la Universitatea Arizona, potrivit natgeonews. "Chiar si o mica crestere a nivelului marii va distruge natiuni intregi si cultura lor, unele vechi de mii de ani". Potrivit unor simulari realizate de Overpeck, cresterea cu un metru a nivelului marii ar inunda orasele de pe coasta de est a SUA, de la Boston la Miami, iar o crestere de 6 metri ar acoperi o mare parte din Florida.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.