Ministrii apararii din Uniunea Europeana au aprobat lansarea sub egida Agentiei Europene a Apararii (EDA) a unui program de cercetare de circa 100 de milioane de euro pentru protectia militarilor impotriva armelor biologice, informeaza AFP.
Numit Bio-Edep, acest program sustinut de cinci tari - Germania, Spania, Franta, Olanda si Cehia - este destinat sa cerceteze un echipament capabil sa detecteze si sa identifice agentul biologic folosit impotriva soldatilor si sa alerteze celelalte unitati.

Dupa o faza initiala care trebuie sa dureze in principiu trei ani, proiectul ar trebui sa fie aplicat operationat in 2015, a explicat directorul executiv al Agentiei, Alexander Weis, dupa o reuniune a comitetului director al EDA la nivel de ministri ai apararii.

Acest program "vine sa umple o lacuna importanta in sectorul apararii" impotriva armelor de distrugere in masa, explica EDA intr-un comunicat, potrivit NewsIn.

Ministrii apararii din cele 27 de state membre au aprobat, pe de alta parte, preluarea de catre EDA a unui program de elicopter greu lansat de Franta si Germania. Proiectul consta in construirea unui elicopter de 30-35 de tone. "Intentia Germaniei este de a incepe sa inlocuiasca in jurul anilor 2018-2020 aparatele CH53 de fabricatie americana cu care sunt dotate fortele sale, iar Franta vrea sa isi doteze unitatile cu un tip de elicopter de care nu dispune pana in prezent", a spus Weis. Aparatele Super Puma/Cougar de tonaj mediu folosite de armata franceza nu depasesc 11 tone.

"Obiectivul nostru este de a extinde clubul" limitat pana in prezent la cele doua tari care au semnat un protocol de acord pentru a construi o suta de aparate de acest gen, a explicat Weis. Subliniind costurile considerabile ale cercetarii si dezvoltarii unui astfel de program, el a reamintit ca s-au initiat contacte si cu Statele Unite, pentru a defini caracteristicile acestui aparat si a-i da astfel o eventuala dimensiune transatlantica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.