Peste 130 de cazuri de gripa porcina au fost confirmate in ultimele trei zile in Japonia, ceea ce alimenteaza temerile in legatura cu aparitia unui nou focar autonom, in conditiile in care luni a inceput Adunarea Generala a celor 193 de tari membre ale OMS, relateaza AFP.
135 de bolnavi de gripa porcina au fost identificati in vestul Japoniei, unde autoritatile au cerut scolilor sa suspende cursurile timp de cel putin cinci zile. Numarul persoane infectate a crescut semnificativ de sambata in prefecturile invecinate Osaka si Hyogo, dupa anuntarea primul caz de contaminare locala, la un liceean in varsta de 17 ani, in orasul Kobe.

Primele patru cazuri de gripa porcina au fost diagnosticate la inceputul lunii mai in Japonia, dar a fost vorba de trei liceeni si de un profesor, care se intorsesera din Canada. Ei s-au vindecat ulterior, relateaza NewsIn.

Daca in metropola Tokyo nu a fost inregistrat deocamdata niciun caz, autoritatile au avertizat ca mai multe sute de persoane ar putea fi infectate deja. "Trebuie sa actionam rapid plecand de la ipoteza ca viusul s-a propagat deja in tara", a subliniat ministrul sanatatii Yoichi Masuzoe, potrivit NewsIn.

Potrivit criteriilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aparitia unui nou focar autonom in Japonia ar putea justifica decretarea fazei 6 de alerta de pandemie, nivelul maxim care anunta aparitia primei pandemii gripale din secolul al XXI-lea. OMS a decretat la sfarsitul lunii aprilie alerta de nivelul 5, ceea ce inseamna ca o pandemie este iminenta. Organizatia a anuntat atunci ca asteapta dovezi ale unui nou focar de transmisie in afara Americii de Nord, fara legatura cu eventuale calatorii in zonele afectate deja.

Nivelul 6 de alerta nu are legatura cu gravitatea bolii, ci cu aria sa de raspandire pe Glob. Virusul, slab virulent deocamdata, ar putea muta intr-unul "mult mai periculos", au avertizat expertii OMS, in conditiile in care nu exista deocamdata un vaccin.
Pana in prezent, OMS a confirmat 8.829 de cazuri de gripa porcina in 40 de tari din lume, a anuntat directorul adjunct al OMS, Keiji Fukuda, intr-un bilant dat publicitatii luni.

In aceste conditii, astazi a inceput la Geneva Adunarea Generala a celor 193 de state membre OMS. "Suntem cu totii sub presiune pentru a lua masuri urgente", a afirmat directoarea generala a organizatiei, Margaret Chan.

Din cauza gripei porcine, OMS a decis sa scurteze reuniunea la jumatate, pana vineri, pentru a nu-i retine pe participanti de la activitatile necesare pentru a face fata pandemiei.

Ministrul mexican al Sanatatii Jose Angel Cordova i-a prezentat luni, simbolic, lui Chan informatiile stiintifice disponibile despre o tulpina a virusului pe baza careia poate fi creat un vaccin.

Mexicul, unde gripa porcina a aparut in luna martie, a anuntat saptamana trecuta ca va cere in cursul reuniunii OMS "despagubiri economice, fiind tara cea mai grav afectata" de virus.

In acest context tensionat, gripa porcina ar trebui sa primeze printre subiectele discutate la reuniunea anuala a OMS, in cursul careia participantii urmeaza sa adopte si bugetul anual al organizatiei. Taiwanul participa pentru prima data, ca observatori, la Adunarea Generala a OMS.

Epidemia de gripa porcina ar putea avea "efecte notabile" asupra economiei mondiale, au avertizat oficiali din Fondul Monetar International (FMI), subliniind ca eventualele consecinte asupra cresterii sunt greu de prezis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.