Procesul liderei opozitiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, s-a deschis luni intr-o inchisoare din nordul capitalei, unde este judecata pentru ca i-a permis unui american accesul in locuinta sa, incalcand astfel regulile arestului la domiciliu, relateaza NewsIn.
"Procesul a inceput", a spus un responsabil al juntei militare. Masurile de securitate au fost consolidate in jurul inchisorii din Insein, iar accesul ambasadorilor europeni nu a fost permis, potrivit unor diplomati.

Joi, opozanta a fost transferata la inchisoare, unde a fost inculpata in legatura cu intrarea unui mormon american, John Yettaw, in locuinta in care ea era tinuta in arest din 2003. Suu Kyi s-a declarat insa nevinovata.

In urma cu o saptamana, regimul militar a anuntat arestarea lui John Yettaw, nascut la Detroit si domiciliat in Falcon, in Statele Unite. Potrivit autoritatilor, el a ajuns inotand la resedinta lui Suu Kyi, care se afla pe malul unui lac, unde a ramas ascuns timp de doua zile.

Cand a fost arestat, John Yettaw avea o ranita de soldat neagra, o torta electrica, un cleste, un aparat de fotografiat si bancnote americane si birmaneze, potrivit informatiilor acordate de autoritati.

La cateva zile dupa anuntarea acestui incident, doctorul personal al lui Suu Kyi, Tin Myo Win, a fost arestat, desi starea de sanatate a ei se degradase si ii fusesera puse perfuzii de doua ori pana luni, potrivit LND.

Armata se afla la putere in Myanmar din 1962. In 1990, LND a repurtat o victorie detasata la alegerile legislative, insa militarii au refuzat sa respecte rezultatul scrutinului.

Potrivit ONU, exista peste 2.100 de prizonieri politici in Myanmar, dintre care o mare parte sunt inchisi la Insein.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.