Agentii federali incearca sa descopere laboratoare improvizate in care se fac experimente biologice cu materiale achizitionate de pe internet. In timp ce cazurile de gripa porcina se inmultesc in intreaga lume, virusi periculosi sunt manipulati in conditii improprii de catre diversi experti.
Autoritatile federale americane au demarat o ancheta pentru depistarea si dezmembrarea unei retele de „biohackeri”, alcatuita in special din diversi oameni de stiinta, dar si din studenti, care fac experimente biologice in laboratoare amenajate in propriile case. De obicei, acestia isi procura aparatura si materialele necesare de pe internet unde, contra unor sume modice, pot achizitiona chiar si esantioane de ADN sintetic.
Alarma in acest sens a fost data recent de publicatia „Nature Biotechnology”, care a cerut autoritatilor sa acorde o atentie sporita traficului online cu esatioane de ADN si cu alte produse biologice cu potential de risc extrem de ridicat.

Una dintre primele persoane interpelate de catre agentii FBI este Katherine Aull, 23 de ani, o proaspata absolventa a Institutului Tehnologic din Massachussetts.

Ea a realizat, cu ajutorul unui incubator achizitionat online cu numai 59 de dolari, o varianta a bacteriei E.coli, necesara, in opinia ei, pentru studiul unei anumite forme de cancer. Aull nu a tinut cont de faptul ca a facut experimente in conditii total improprii, cu o bacterie ce poate provoca adevarate epidemii de tulburari gastrointestinale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.