Rusia si Statele Unite vor incepe marti, la Moscova, negocieri pentru adoptarea unui nou acord in prelungirea tratatului START-1 de reducere a armelor strategice, transmite AFP, care prezinta continutul acestuia si al tratatului START-2, care nu a intrat niciodata in vigoare.
Tratatul START-1 (Strategic Arms Reduction Talks) a fost semnat la 31 iulie 1991, la Moscova, de catre presedintele sovietic Mihail Gorbaciov si cel american George Bush si va expira la 5 decembrie. Tratatul inlocuia acordul SALT (Strategic Arms Limitation Talks), semnat in 1972 si 1979 de Statele Unite si URSS, care prevedea limitarea proliferarii armelor, arata NewsIn.

Cel mai ambitios plan pentru dezarmarea nucleara realizat de cele doua puteri, START-1 prevedea reducerea de la 9.986 la 8.556 a numarului de ogive nucleare americane si de la 10.237 la 6.449 a numarului de ogive sovietice. Reducerile urmau sa fie realizate pe parcursul a sapte ani.
La 6 martie 2009, Washingtonul si Moscova si-au luat angajamentul de a incheia pana la sfarsitul anului un acord cu privire la acest tratat. La 3 ianaurie 1993, presedintele George Bush si cel rus Boris Eltin semnau tratatul START-2, care prevedea reducerea cu doua treimi a arsenalelor nucleare ale celor doua state. Mai precis, in urmatorii sapte ani de la intrarea in vigoare a tratatului, numarul total al ogivelor nucleare al fiecarei tari semnatare urma sa se inscrie intre 3.800 si 4.250 si sa ajunga la 3.000-3.500 la 31 decembrie 2007.

Din acest total, numarul de rachete instalate la bordul submarinelor nu trebuia sa depaseasca 1.750 pana la 1 ianuarie 2003, iar pana la aceeasi data rachetele terestre cu ogive multiple si independente urmau sa dispara complet din arsenalul strategic al Rusiei si Statelor Unite.
Tratatul START-2 a fost ratificat in ianuarie 1996 de Senatul american si in aprilie 2000 de Duma de Stat, camera inferioara din Parlamentul rus. Aceasta refuzase sa discute despre acord in lunile martie-aprilie 1999, in semn de protest fata de bombardamentele NATO din Iugoslavia. Totusi, tratatul nu a intrat niciodata in vigoare, Rusia conditionand decizia sa de mentinerea in vigoare de catre Washington a tratatului ABM pentru antirachetele balistice. Americanii s-au retras din ABM in 2002.

Pe langa START-1, reducerea potentialului strategic nuclear al celor doua tari se realizeaza si prin Tratatul de Reducere a Arsenalelor Nucleare Strategice (SORT, sau Tratatul de la Moscova), semnat in 2002. Acesta prevede un plafon de 1.700-2.200 de ogive nucleare desfasurate si operationale pentru fiecare dintre cele doua state. Totusi, acordul lasa tarilor posibilitatea de a stoca ogivele care nu sunt desfasurate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.