Principale partide politice din Marea Britanie ar putea pierde teren in fata unor formatiuni mai mici la alegerile europarlamentare din luna iunie, din cauza nemultumirii populatiei fata de scandalul deconturilor, arata un sondaj dat publicitatii duminica si citat de Reuters.
Potrivit Newsin, regina Elizabeta a II-a i-a transmis premierului Gordon Brown ingrijorarea sa fata de dezvaluirile din presa, care au deteriorat reputatia Parlamentului si i-au nemultumit pe britanici, in contextul in care o mare parte dintre acestia isi pierd locuintele, iar rata somajului creste necontenit.

Partidul Laburist, aflat la guvernare, a fost cel mai afectat de dezvaluirile cotidianului The Telegraph cu privire la deconturile solicitate de deputati pentru cele mai extravagante si chiar bizare cheltuieli. Astfel, partidul a suspendat doi parlamentari, iar un ministru face in prezent obiectul unei investigatii.

Un sondaj de opinie realizat de ComRes si publicat duminica de cotidianul The Independent arata ca doi din cinci alegatori ar prefera sa se abtina de la vot la alegerile europarlamentare de luna viitoare sau sa sustina un partid mai mic, decat sa voteze pentru laburisti, conservatori sau liberal-democrati. "Nu-mi amintesc ca partidele mici sa se fi aflat vreodata intr-o asemenea situatie", a declarat directorul ComRes, Andrew Hawkins.

Un alt sondaj, realizat de BPIX si publicat duminica de saptamanalul Mail on Sunday, arata ca laburistii au scazut in preferintele de vot pana la nivelul la care se afla partidul antieuropean UK Independence Party. Ambele formatiuni sunt creditate cu 17% sanse de vot la alegerile din 4 iunie, potrivit studiilor. In urma cu o saptamana, Partidul Laburist era creditat cu 23% dintre voturi, iar UKIP numai cu 10%. In acelasi timp, sustinerea fata de conservatorii din opozitie a scazut de la 36% la 30%.

Partidul Ecologist si cel de extrema-dreapta British National Party ar putea avea de castigat in urma scandalului, a aratat un sondaj realizat de PoliticsHome.com.

La alegerile generale, care vor avea loc pana in iunie 2010, studiile arata ca marii castigatori ar putea fi conservatorii, pe fondul nemultumirii tot mai mari a alegatorilor fata de Partidul Laburist, aflat la conducerea tarii din anul 1997.

Presiunea este tot mai mare asupra presedintelui Camera Comunelor, Michael Martin, din cauza modului in care acesta a gestionat dosarul deconturilor parlamentarilor. "Presedintele ar fi trebuit sa fie primul care gaseste o solutie, insa, din nefericire, a devenit o parte din problema. (...) A venit momentul ca el sa plece", a declarat deputatul liberal-democrat in legislativ Jo Swinson pentru The Observer. Potrivit Times, o motiune de neincredere la adresa lui Martin ar putea fi propusa luni de cativa membri ai Parlamentului.

Sambata, The Telegraph, care a discreditat parlamentarii timp de zece zile la rand publicand informatii despre cheltuielile pe care au cerut sa le fie decontate, si-a indreptat atentia spre un coordonator laburist al alegerilor. Fraser Kemp, a cerut sa i se deconteze doua DVD player-e pe luna si 16 asternuturi de pat in sapte saptamani. Potrivit Sunday Telegraph, el a promis ca va returna banii primiti.

Printre deconturile publicate de ziarul britanic se numara, spre exemplu, cheltuieli pentru curatarea unui sant si mai multi saci de ingrasamant natural.

Potrivit AFP, premierul britanic Gordon Brown si-a luat sambata angajamentul sa-i pedepseasca pe ministrii care vor trisa cu privire la deconturile lor, incercand astfel sa recastige increderea britanicilor in liderii lor politici.

Intr-un articol publicat de saptamanalul News of the World, el a afirmat ca cei a caror vinovatie va fi dovedita vor trebui sa-si abandoneze protofoliile. "Vreau sa asigur fiecare cetatean de angajamentul meu de a insanatosi complet sistemul si sa-i transmit ca daca o decizie disciplinara imediata este necesara, o voi lua, indiferent de circumstante", a declarat premierul. "Niciun deputat care a incalcat regulile nu va face parte din Guvernul meu", a adaugat Brown.

El s-a declarat "consternat si furios" de dezvaluirile despre abuzurile unor membri ai Parlamentului cu privire la notele de plata decontate. "Consternat pentru ca oamenii ar trebui sa se astepte indiferent de circumstante la un comportament ireprosabil din partea celor care participa la viata publica. Furios pentru ca am fost educat (...) sa cred ca increderea, integritatea si sinceritatea sunt cele mai pretioase bunuri", a declarat Brown.

Sambata, Partidul Laburist a anuntat ca a suspendat temporar inca un deputat, in asteptarea rezultatului unei anchete.

David Chaytor a fost suspendat din Parlament, dupa ce cotidianul The Telegraph a dezvaluit ca a primit deconturi in valoare de 13.000 de lire (14.500 de euro) pentru dobanzile la un credit imobiliar al carui termen se incheiase. Aceeasi sanctiune a fost impusa joi unui alt deputat si fost ministru laburist, Elliot Morley, care a primit in aceleasi conditii peste 16.000 de lire (18.000 de euro).

La fel ca Morley, Chaytor a explicat ca este vorba despre o "greseala" contabila. "Exista o geseala de neiertat in procedurile contabile, pentru care imi cer scuze", a declarat el intr-un comunicat, luandu-si angajamentul ca va inapoia intreaga suma primita.

Vineri, subsecretarul de stat pentru justitie, Shalik Malik, a fost primul membru de Guvern sanctionat. El a fost suspendat din functie, in asteptarea unei anchete, dupa ce The Telegraph a publicat informatii despre cheltuielile lui decontate. Malik a primit 66.827 de lire (75.000 de euro) pentru o a doua resedinta la Londra, in timp ce platea numai 100 de lire (112 euro) pe saptamana, o chirie inferioara pietei, pentru resedinta sa principala, situata in afara Londrei.

Scandalul i-a vizat si pe membrii opozitiei. Unul dintre principalii consilieri ai liderului conservatorilor David Cmeron, Andrew MacKay, a demisionat din functie dupa ce i-a fost decontata o parte dintr-un imprumut imobiliar pentru o resedinta londoneza, iar sotia lui, de asemenea deputat, a primit deconturi pentru o a doua lor casa din privincie.

Politia britanica a anuntat vineri ca o serie de ofiteri si avocati vor examina dezvaluirile cotidianului The Telegraph pentru a determina daca acestea justifica deschiderea unei anchete penale.


Scandal in Marea Britanie: Politicienii au obtinut deconturi pentru scutece, mancare de caini si perii de toaleta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.