UPDATE: Mai mult de o mie de cazuri noi de gripa porcina au fost inregistrate in lume in ultimele 24 de ore, bilantul ajungand la 7.520 persoane contaminate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care se asteapta sa apara noi focare autonome de transmitere, relateaza AFP.
In total, 35 de state sunt acum afectate de virusul A(H1N1), inclusiv prime cazuri oficial confirmate in Malaysia si Peru. Bilantul deceselor a ramas neschimbat, la 65, a informat OMS. Bilantul precedent, anuntat joi, indica 6.497 persoane contaminate in 33 de state, conform NewsIn.

Virusul a aparut la sfarsitul lunii martie in Mexic, unde acum sunt 2.446 cazuri, dintre care 60 mortale.

OMS se asteapta la aparitia de noi focare autonome in lume, in conditiile in care deocamdata nu exista un vaccin pentru acest virus. "Activitatea (laboratoarelor) arata ca virusul este transmisibil intr-o asemenea masura, incat ne asteptam la continuarea propagarii epidemiei la nivel de comunitate si regional", a explicat directorul adjunct al organizatiei, Keiji Fukuda.

Pana in prezent, OMS a constatat transmiterea virusului la nivel de comunitate doar in America de Nord, in Mexic si Statele Unite. Constatarea transmiterii virusului la nivel de comunitate intr-o a doua regiune a lumii ar antrena ridicarea nivelului de alerta pandemica la 6, treapta maxima, corespunzatoare pandemiei declarate. Astfel, declaratia lui Fukuda sugereaza ca OMS se asteapta in continuare ca gripa porcina sa ia amploarea unei pandemii si nivelul de alerta sa fie ridicat la 6.

In Statele Unite, un profesor care a contractat acest virus era joi in stare critica, la New Yiork, unde trei scoli sunt inchise incepand de vineri, pentru o saptamana.

New York, devenit in aprilie al doilea focar mondial al gripei porcine, a inchis atunci mai multe scoli, dar toate fusesera redeschise.
Statele Unite aveau joi 4.298 cazuri confirmate sau probabile de gripa porcina si in continuare trei decese confirmate.

Un prim caz a fost confirmat in Malaysia, unde un elev de 13 ani, care s-a intors in mai din Statele Unite, a inceput sa prezinte simptome.

Plasat in carantina in statul Selangor, din centru, pacientul este in stare stabila. Un prim caz a fost confirmat in Peru, la o femeie de 27 de ani care a sosit sambata de la New York.

In Cuba, autoritatile au confirmat doua noi caturi de gripa porcina la tineri studenti mexicani, ceea ce face ca bilantul sa ajunga la trei cazuri. Toate trei "evoluzeaza favorabil", au spus autoritatile.

Joi, OMS a spus ca are nevoie de mai mult timp pentru a decide daca va produce sau nu un vaccin impotriva virusului care continua sa sufere mutatii si care ar putea deveni mai puternic in timpul trecerii sale in emisfera sudica., unde iarna, propice propagarii gripei, incepe acum.

Directorul organizatiei, Margaret Chan, a declarat ca este prea devreme pentru a considera ca pericolul gripei porcine a trecut, numind epidemia o criza cu posibile implicatii globale.

"Ne intalnim intr-o perioada de criza care ar putea avea implicatii globale", a spus Chan la reuniunea interguvernamentala consacrata gradului de pregatire pentru pandemie, la sediul organizatiei de la Geneva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.