Barack Obama si-a inceput presedintia sub semnul distantarii de metodele antiterorism ale predecesorului sau, dar se loveste in prezent de "obstacolele realitatii" si a luat o serie de decizii care pun sub semnul intrebarii realitatea noii epoci a dreptatii si transparentei promise, potrivit AFP.
Fostul presedinte american George W. Bush si-a avertizat succesorul ca dupa ce va ajunge la putere se va lovi de obstacolele realitatii in ceea ce priveste angajamentul sau de a renunta la practicile foarte controversate din cadrul razboiului antiterorism. Colaboratorii lui Obama, insa, dau asigurari ca acesta nu a renuntat la promisiune. Insa decizii precum cea de a se opune publicarii unor fotografii cu tehnicile aplicate de unii soldati americani unor detinuti din Irak sau Afganistan confirma cat de greu este de renuntat la mostenirea lasata de Bush.

Cu putin timp inainte de a se retrage, Bush a explicat ca a luat unele decizii fara a tine cont de vocile din jur. "Si Obama se va afla in aceasta situatie. Va trebui sa faca ceea ce crede ca este corect", a avertizat el, potrivit NewsIN.

La doua zile dupa investirea in functie, Obama a facut ceea ce a crezut ca este corect, ordonand inchiderea centrului de detente de la Guantanamo si interzicand metodele dure de interogare autorizate de administratia Bush, descrise de multe organizatii drept acte de tortura. Dar de atunci presedintia Obama se lupta cu fantomele presedintiei Bush.

Dupa decizia lui Obama de a contesta o decizie a justitiei care a ordonat Pentagonului sa publice zeci de fotografii cu relele tratamente aplicate in inchisorile din Irak si Afganistan, realitatea unei noi epoci a dreptatii si transparentei promise de Obama a fost pusa sub semnul intrebarii.

O alta polemica decurge din decizia lui Obama de a recurge la tribunalele militare de exceptie infiintate de Bush pentru a judeca unii suspecti de terorism. Masura, care prevede totusi imbunatatirea garantiilor legale de care se bucura detinutii, ar putea fi anuntata vineri.

Organizata pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a criticat deja aceasta posibilitate. "Administratia Obama nu ar trebui sa incerce sa adapteze un sistem fundamental viciat. Relansarea tribunalelor militare va goli de sens inchiderea Guantanamo", a avertizat Stacy Sullivan, de la HRW.

Stanga, care s-a reunit in spatele lui Obama, considerat drept "marele opozant" al razboiului mondial impotriva terorismului lansat de Bush, incepe sa aiba indoieli. In plus, o aliata importanta a sefului statului, presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi, este somata sa ofere explicatii privind ce stie despre interogatoriile CIA.

Adversarii republicani recapata puteri si intorc impotriva democratilor toate argumentele care le-au servit acestora in batalie.
O organizatie importanta pentru apararea libertatilor acuza deschis administratia Obama ca adopta "politicile de opacitate" ale administratiei Bush, refuzand sa faca publice fotografiile Pentagonului. Dezamagirea este cu atat mai profunda cu cat guvernul si-a anuntat initial intentia sa permita publicarea lor. Intre timp, generalii au alimentat ingrijorarea de la Casa Alba.

Obama a invocat titulatura de "comandant suprem", a explicat purtatorul sau de cuvant Robert Gibbs, titulatura pe care Bush o folosea pentru a-si justifica deciziile contestate.

Obama are pozitii "puternice si bine cunoscute" in ceea ce priveste transparenta, dar "acestea nu sunt fara limite", a declarat si consilierul sau David Axelrod pentru postul de televiziune PBS.

Publicarea, in luna aprilie, a unor documente interne secrete care au furnizat argumente legale pentru metodele controversate utilizate de presedintia Bush a generat deja confuzie si emotie. Stanga i-a reprosat atunci lui Obama ca se opune urmaririi in justitie a oficialilor care au permis folosirea acestor metode. Dreapta l-a acuzat ca a furnizat arme teroristilor.

Iar fostul vicepresedinte Dick Cheney a revenit in primplan pentru a cere si publicare altor note care demonstreaza ca aceste tehnici controversate au permis dejucarea unor atentate pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce atesta, din punctul sau de vedere, eficienta lor. Pentagonul a refuzat cererea, deoarece documentele fac in prezent obiectul unui litigiu.

In mod ironic, decizia lui Obama de a impiedica publicarea fotografiilor i-a atras laude din partea adversarilor sai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.