Premierul in exercitiu al Republicii Moldova, Zinaida Greceanii, si-a depus candidatura la functia de presedinte si este sustinuta de 33 dintre cei 60 de deputati comunisti, iar o a doua candidatura din partea PCRM ar putea aparea pana la miezul noptii.
Greceanii este primul candidat inregistrat in cursa pentru presedintie, iar pentru ca alegerile sa fie valabile in buletinele de vot trebuie sa fie inclusi minim doi candidati, scrie NewsIn.

Constitutional, Republica Moldova este republica parlamentara, iar seful statului este ales de Parlament, cu votul a minim 61 de deputati din cei 101.

In ultimile doua legislaturi, pentru a fi siguri ca alegerile vor fi valabile, comunistii au propus cate doi candidati pentru functia de sef de stat, alegandu-l in final de Vladimir Voronin pentru acest post.

Un candidat poate fi inregistrat avand sustinerea a 15 deputati, astfel incat comunistii si-au pastrat rezerva necesara pentru a mai inainta inca un concurent in cursa pentru presedintie, in situatia in care opozitia se va tine de cuvant si nu se va implica in aceste alegeri.

Comunistilor, care detin 60 de mandate, le lipseste un singur vot pentru a-si alege candidatul la Presedintie, iar opozitia a declarat ca nu va ceda acest vot, provocand astfel alegeri parlamentare anticipate.

Candidatura Zinaidei Greceanii a fost depusa la Comisia speciala pentru organizarea si desfasurarea alegerilor sefului statului de catre vicepresedintele Parlamentului Vladimir Turcan.

Turcan a declarat pentru NewsIn ca cel mai probabil pana la ora 24.00 va mai fi depusa inca o candidatura pentru Presedintie, pentru ca alegerile sa corespunda tututror normelor legale.

Valeriu Sava, presedintele Comisiei speciale, a anuntat, potrivit Unimedia, ca Vladimir Turcan a prezentat consimtamantul scris al candidatului si certificatul medical eliberat de institutia medicala abilitata, declaratia privind toate veniturile candidatului din anii 2008-2009 si un CV - adica toate actele prevazute de legislatie.

Prima incercare de alegere a presedintelui Republicii Moldova va avea loc la 20 mai.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova si a legii organice privind alegerea presedintelui, este ales candidatul care a obtinut votul a trei cincimi din numarul deputatilor alesi - adica 61 din cei 101 deputati alesi. Daca niciun candidat nu a intrunit numarul necesar de voturi, se organizeaza, in termen de cel mult trei zile, un al doilea tur de scrutin intre primii doi candidati stabiliti in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute in primul tur.

Daca la turul intai a participat un singur candidat care nu a acumulat numarul necesar de voturi sau daca in turul al doilea niciun candidat nu a acumulat numarul necesar de voturi, se organizeaza alegeri repetate. Alegerile repetate au loc in termen de 15 zile de la ultimele alegeri ordinare in care nu a fost ales presedintele Republicii Moldova.

Daca si dupa alegerile repetate presedintele Republicii Moldova nu va fi ales, presedintele in exercitiu - adica Vladimir Voronin - dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament.

Constitutia Republicii Moldova mai precizeaza ca seful statului isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales. Tot Constitutia spune ca mandatul presedintelui poate fi prelungit prin lege organica in caz de razboi sau de catastrofa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.