Camera inferioara a Parlamentului Italian a aprobat miercuri legea care pedepseste aspru imigratia ilegala prin pana la 3 ani in inchisoare pentru imigrantii care vin si locuiesc in Italia fara documente, cat si care impune patrularea militarilor pe strazi.
Legea, care mai are nevoie doar de aprobarea Senatului, prevede ca persoanele care intra sau locuiesc in Italia fara acte sa ajunga in inchisoare sau sa plateasca o amenda de la 5.000 la 10.000 de euro, acesta actiune fiind considerata o crima. De asemenea, o masura prin care s-ar putea tripla timpul de retinere al imigrantilor ilegali in centre special a fost adoptata cu 316 voturi pentru si 238 impotriva, relateaza publicatia EUobserver.

Silvio Berlusconi, care a facut din imigratia ilegala un punct central in campanile, in urma careia a si fost reales, a oferit un vot de incredere guvernului sau pentru acest document. Atitudinea lui a asigurat votul liberalilor din coalitia de la conducere pentru ca sa nu se ajunga la caderea guvernului.

"Acesta este un pas fundamental pentru <echiparea> politiei si armatei cu mijloace de combatere a criminalitatii in general", a declarat dupa vot ministrul Italian de interne, Roberto Maroni, care apartine partidului de dreapta anti-imigrationist, Liga Nordului.

Opozitia de centru-stanga din Italia, Biserica Catolica si organizatiile care se ocupa cu drepturile omului au acuzat incriminarea imigrantilor si au spus ca patrulele se vor transforma in grupuri vigilente care vor hartui straini, mai ales pe cei din comunitatea roma. Insa, Maroni le-a raspuns ca din acele patrule vor face parte mai mult ofiteri de politie care s-ar retras, care nu vor fi inarmati.

Textul italian impotriva imigratiei ilegale pare sa respecte regulile UE, spune Bruxelles-ul

Dispozitiile proiectului de lege italian pentru combaterea imigratiei ilegale par sa fie conforme regulilor UE, a declarat joi un oficial al Comisiei Europene, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

De asemenea, CE asteapta aprobarea definitiva a legislatiei, ce va fi votata joi de deputatii italieni inainte de un vot in Senat, pentru a se putea pronunta.

"CE nu a fost sesizata si nu exista motive pentru un astfel de lucru in acest stadiu", a spus purtatorul de cuvant Johannes Laitenberger.

Insa un alt oficial, sub acoperirea anonimatului, a spus ca dispozitiile "par sa nu contravina legislatiei europene, la prima vedere".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.