Presedintele american a nemultumit marile organizatii pentru apararea libertatilor, dupa ce a revenit asupra deciziei de a permite publicarea unor fotografii cu tratamentele aplicate de soldatii americani suspectilor de terorism in Irak si Afganistan
Ingrijorat ca publicarea acestor fotografii va inflama opinia publica impotriva Statelor Unite, Obama a ordonat administratiei sale sa conteste ordinul justitiei care someaza Pentagonul sa faca publice imagini cu abuzurile comise de soldatii americani in timpul mandatului fostului presedinte George W. Bush, in inchisorile din Irak si Afganistan.

Criticii lui Obama, care il acuza ca nu isi respecta in totalitate promisiunea de a se distanta de predecesorul sau, ar putea sa profite de aceasta situatie pentru a-si argumenta pozitia, relateaza NewsIn, citand AFP.

Organizatii precum ACLU au criticat cu atat mai mult decizia, cu cat in urma cu putin timp Guvernul american, in pofida anumitor reticente, parea dispus sa se supuna ordinului justitiei.

"Cred ca publicarea acestor fotografii nu va ajuta cu nimic capacitatea noastra de a intelege ceea ce au facut cativa indivizi in trecut", a reactionat presedintele american. "Cred, de fapt, ca cea mai directa consecinta pe care ar avea-o publicarea (fotografiilor - n.red.) ar fi aceea de a provoca si mai multe sentimente antiamericane si de a expune soldatii nostri unui pericol si mai mare", a adaugat Obama.

Totusi, relele tratamente aplicate detinutilor "sunt interzise si nu vor mai fi tolerate", a subliniat seful statului, care a ordonat interzicerea torturii si respectarea Conventiilor de la Geneva dupa investirea sa in functie, la 20 ianuarie.

Obama si administratia sa au insistat asupra faptului ca toate actiunile ilustrate in imagini au fost sanctionate.

Sesizata in 2004 de ACLU, justitia americana a ordonat Departamentului Apararii sa publice 44 de fotografii. Pentagonul urma sa indeplineasca acest ordin pana la 28 mai si parea dispus sa publice chiar cateva sute de imagini.

Dupa mai mult timp de gandire, Obama a considerat ca avocatii Guvernului nu au ales linia corecta de aparare si le-a ordonat sa se intoarca in fata judecatorilor si sa le explice ca publicarea fotografiilor ar reprezenta un pericol pentru soldatii americani, a explicat purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs. El a dat asigurari ca presedintele nu a cedat in fata presiunii generalilor sai.

Totusi, potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell, generalul Raymond Odierno, comandantul operatiunilor din Irak, a pledat vehement impotriva publicarii acestor imagini. In plus, si secretarul apararii, Robert Gates, se opunea publicarii, a adaugat Morrell.

"Nu stiu vreun comandant care sa nu fi fost ingrijorat", a declarat sub acoperirea anonimatului un oficial de la Pentagon.

Potrivit ACLU, "adoptarea de catre administratia Obama a tacticilor de obstructie si de opacitate politica, specifice administratiei Bush, neaga puternic dorinta exprimata de presedinte de a restabili statul de drept".

La randul lor, si organizatiile pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International si Human Rights Watch, si-au exprimat nemultumirea.
Ele au amintit faptul ca Obama s-a opus urmaririi in justitie a responsabililor politici din administratia lui Bush, care au autorizat folosirea tehnicilor asimilate torturii asupra suspectilor de terorism.

Decizia anuntata miercuri de presedintele Obama ar putea fi urmata la scurt timp de o alta, cu un potential polemic de asemenea considerabil: aceea de a recurge la tribunalele militare de exceptie create de Bush, pentru a-i judeca pe suspectii de terorism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.