Comunistii moldoveni au "mai multe voturi de aur" pentru a-si instala candidatul dorit in functia de presedinte al tarii, a declarat fostul consilier prezidential Mark Tkaciuk, in prezent deputat comunist, citat de UNIMEDIA.
Declaratia lui Tkaciuk, facuta ieri, inainte de sedinta Parlamentului in care Voronin a fost desemnat presedintele acestei institutii, intervine in contextul in care comunistii au 60 de voturi in noul legislativ, cu unul mai putin decat au nevoie pentru a-si instala candidatul dorit in functia de presedinte. Acest vot lipsa, care trebuie obtinut de la opozitie, este numit de presa "votul de aur".

Voronin declarase, la scurt timp dupa alegeri, ca nu va negocia cu partidele de opozitie, ci cu deputati la nivel individual, sugerand ca partidul sau va convinge un membru al opozitiei sa voteze candidatul comunist. In replica, partidele de opozitie au declarat in repetate randuri ca niciunul dintre ai lor nu va vota alaturi de comunisti, ca vor boicota scrutinul prezidential, intentionand astfel sa provoace alegeri legislative anticipate, arata NewsIn.

Declaratia lui Tkaciuk intervine de asemenea in conditiile in care in presa de la Chisinau, dar si in culisele scenei politice se zvoneste cu insistenta ca Partidul Comunistilor isi va folosi toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a obtine acest vot si ca veriga slaba in lantul opozitiei ar putea fi Veaceslav Platon, deputat al Aliantei Moldova Noastra, om de afaceri dat in cautare prin Interpol pentru infractiuni economice. Despre acesta s-a scris ca si-ar fi cumparat un loc pe listele AMN pentru a-si asigura imunitate parlamentara, fiind propulsat chiar in ziua inregistrarii partidului in cursa electorala din a doua jumatate a listei pe locul 11.

Platon a lipsit de la primele doua sedinte ale Parlamentului, care se intruneste din nou miercuri la ora 10.00. Si in timp ce liderul AMN Serafim Urechean declara categoric ca niciunul dintre deputatii de pe lista sa nu negociaza cu comunistii pentru acordarea votului necesar alegerii sefului statului, portalul de zvonuri politice moldovene Sluhov.net a scris luni ca Veaceslav Platon a refuzat sa devina "votul de aur" al comunistilor, iar Vladimir Voronin ar fi marit recompensa financiara pentru acest vot.

Marti, fostul oficios Moldova Suverana, a scris ca Platon este protagonistul unui mare scandal de coruptie la Kiev, articol care ar putea fi un mod de a face presiuni asupra deputatului ANM, asa cum si dosarele penale deschise pe numele majoritatii liderilor importanti ai opozitiei ar putea fi tot metode de presiune.

Analistul politic Vasile Botnaru, directorul redactiei de la Chisinau al Europei Libere, a declarat luni seara in cadrul unei emisiuni de dezbateri ca s-ar putea ajunge chiar in situatia ca votul necesar comunistilor sa vina "in plic din puscarie, asa cum a fost in cazul lui Ilascu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.