Bruxelles-ul a deblocat ieri 115 milioane de euro din fondurile europene destinate Bulgariei, dupa ce Sofia a depus eforturi pentru a combate coruptia, si spera sa poata acorda fara probleme subventii de miliarde de euro celei mai sarace tari din Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Deblocarea celor 115 milioane de euro, ce reprezinta fonduri preaderare destinate in special construirii unei autostrazi, reprezinta "rezultatul unei colaborari aprofundate a autoritatilor bulgare cu serviciile" comisarului european pentru politica regionala, Danuta Hubner, a declarat aceasta.

Pentru a obtine cele 115 milioane de euro, blocate in iulie 2008 impreuna cu alte 685 de milioane, Bulgaria a inasprit legile cu privire la conflictele de interes pe pietele publice. In plus, Sofia a modificat unele structuri guvernamentale, precum Agentia Nationala pentru Infrastructuri Rutiere, aflata in centrul unui scandal de coruptie in 2008.

Chiar daca 465 de milioane sunt in continuare blocate, iar alte 220 sunt pierdute definitiv, aceasta "este o etapa spre normalizarea utilizarii fondurilor europene in Bulgaria", a declarat Hubner la o conferinta de presa.

Acest lucru reinvie speranta "ca lucrurile vor decurge bine si ca Bulgaria va fi capabila sa beneficieze din plin de politica regionala a UE", care i-ar putea aduce fonduri structurale in valoare de 6,7 miliarde de euro intre anii 2007-2013.

"Aceasta da asigurari Comisiei (Europene - n.red.) ca toate comentariile si toate cererile facute in perioada de clarificare a situatiei (fondurilor blocate - n.red.) au fost luate in considerare si ca vom avea in viitor un sistem care protejeaza fondurile europene in fata oricarei utilizaridefectuoase", a subliniat comisarul european.

Deocamdata, numai 600 de milioane de euro din fondurile regionale pentru perioada 2007-2013 au fost transferate Sofiei, care implementeaza, cu ajutorul Bruxelles-ului, sistemul de gestionare a restului de fonduri, ce vor fi transferate de-a lungul mai multor ani, noteaza NewsIn.

Vicepremierul bulgar pentru fonduri europene, Meglena Plugcieva, a dat asigurari ca tara si-a invatat "lectia" in urma deciziei CE din iulie 2008, "schimband abordarea gestionarii fondurilor europene". Totusi, ea a recunoscut ca Bulgaria inca nu "si-a respectat angajamentele" in acest domeniu.

"Guvernul nu va scadea ritmul" reformelor, a dat asigurari, la randul sau, premierul Serghei Stanisev, dupa ce Hubner si-a exprimat ingrijorarea cu privire la riscul reducerii eforturilor bulgarilor, cu doua luni inainte de alegerile legislative din 5 iulie.

"Avem nevoie de angajamentul tuturor partilor ca elanul va fi pastrat si ca acest lucru nu va provoca noi riscuri", a declarat comisarul european pentru politica regionala.

De la aderarea sa la UE la 1 ianuarie 2007, Bulgaria, la fel ca Romania, se sfla sub o supraveghere inedita a Comisiei Europene in trei domenii: sistemul judiciar si combaterea coruptiei, gestionarea fondurilor europene si securitatea alimentara.

In ultimul sau raport, din luna februarie, Bruxelles-ul a cerut, printre altele, "rezultate concrete" in procesul de combatere a coruptiei si a crimei organizate, aspecte negative "putin endemice" in Bulgaria, potrivit comisarului euroepan pentru justitie Jacques Barrot.

UE va publica in luna iulie un nou raport despre reforma sistemului judiciar, despre combaterea coruptiei si despre modul in care Bulgaria a gestionat fondurile europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.