Cel putin 360.000 de civili, potrivit ONU, s-au refugiat in ultimele zece zile de lupte din Swat, nord-vestul Pakistanului, unde armata continua luni ofensiva majora impotriva talibanilor, relateaza AFP.

Luni dimineata, spre sud, un atentate sinucigas care a vizat militarii a ucis zece persoane, dintre care opt civili, informeaza NewsIn.

"Circa 360.000 de persoane au fost inregistrate in tabere si constituie parte a unui nou exod provenind din districtele Swat, Buner si Lower Dir" de la 2 mai, a spus Ariane Rummery, purtator de cuvant al Inaltului comisariat ONU pentru refugiati.

Oficialii locali vorbesc insa despre jumatate de milion de refugiati de la declansarea ofensivei, in urma cu 15 zile.

Talibanii cu legaturi cu al-Qaida au preluat in urma cu doi ani controlul in valea Swat, iar armata nu a reusit sa-i indeparteze. In februarie, Islamabadul a semnat un acord de pace conform caruia talibanii acceptau incetarea focului in schimbul instaurarii in Swat a tribunalelor islamice. Insa, islamistii au profitat de acord pentru a castiga si mai mult teren si au intrat in Lower Dir si Buner, la 100 kilometri de Islamabad.
Sub presiunea SUA, Islamabadul a lansat o ampla operatiune. Armata spune ca pana acum a ucis cel putin 720 talibani si a pierdut doar 20 de oameni, iar, potrivit marturiilor refugiatilor, nici talibanii, nici armata nu cruta civilii.

In apropiere de Dara Adam Khel, un kamikaze a intrat cu masina-capcana intr-un punct de control rutier al militarilor. Doi soldati si opt trecatori, printre care un copil, au fost ucisi.

Pakistanul este macinat de atentate fara precedent, soldate cu peste 1.800 de morti intr-un an si jumatate. Talibanii pakistanezi au decretat in vara lui 2007 jihad Islamabadului, pentru sustinerea acordata in razboiul impotriva terorismului condus de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.