Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat vineri, dupa intrevederea avuta cu ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, ca a avut "marele privilegiu" de a vizita in urma cu zece ani Romania, unde spera sa aiba ocazia sa revina in viitor, transmite RRA, preluat de RADOR.
Ministrul afacerilor externe roman, Cristian Diaconescu, si secretarul de stat american, Hillary Clinton, au semnat Protocolul pentru schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului de extradare dintre Romania si Statele Unite si Protocolul la Tratatul privind asistenta juridica in materie penala dintre Romania si Statele Unite.

"Trebuie sa spun ca am avut marele privilegiu sa vizitez Romania in urma cu zece ani, sper sa am prilejul sa revin acolo la un moment dat in viitor. Romania este unul din cei mai de incredere aliati si mai respectati parteneri ai nostri, iar acordurile semnate astazi reprezinta o alta fateta a valoroasei si stransei noastre relatii", a declarat Hillary Clinton. Ea a fost in Romania in 1996, cand a vizitat o scoala si un centru de pediatrie pentru copiii infectati cu HIV.

Secretarul de stat a subliniat cooperarea romano-americana "indelungata si remarcabila" in dosarele prioritare ale securitatii globale. "Aceasta cooperare fructuoasa a si condus la punerea sub acuzare a hackerilor pe internet si capturarea a tone de droguri ilicite spre Europa", a aratat sefa diplomatiei americane. "Statele Unite doresc nu numai aceasta cooperare, dar si asemenea succese in continuare. Aceasta cooperare in domeniul aplicarii legii se adauga indelungatei si remarcabile cooperari in ceea ce priveste prioritatile securitatii globale", a spus secretarul de stat.

Ea a multumit pentru implicarea Romaniei in diverse teatre de operatiuni, precum si pentru decizia de a gazdui baze de antrenament comun cu soldatii americani: "Suntem in mod special recunoscatori pentru angajamentul Romaniei in misiunile din Afganistan, Irak si Kosovo, ca si pentru decizia Romaniei de a gazdui exercitii comune cu militarii americani", a afirmat Hillary Clinton.

In ceea ce-l priveste, Cristian Diaconescu a explicat ca a convenit impreuna cu Hillary Clinton ca Marea Neagra si Europa de Est sunt arii de mare potential pentru dezvoltarea democratica si economica in viitor. "Va pot spune ca SUA vor lupta impreuna cu Romania din greu pentru respectul valorilor democratice, al standardelor si pentru a se angaja in proiecte privind securitatea si stabilitatea acestor regiuni", a declarat seful diplomatiei romane. "Am discutat de asemenea despre securitatea energetica si am gasit oportunitati de lucra impreuna in acest domeniu", a completat Diaconescu.

In acelasi timp, in locuri ca Afganistan si Irak, Romania se dovedeste gata si in viitor de a-si asuma responsabilitatile noastre comune, a subliniat ministrul de externe.

"In dialogul nostru bilateral, dincolo de domeniul economic, am abordat, desigur, problema modului in care am putea lucra impreuna pentru a facilita calatoria pentru cetatenii nostri prin includerea Romaniei in Programul Visa Waiver si va multumesc foarte mult pentru cooperarea dumneavoastra in acest domeniu", a spus Diacoenscu adresandu-se lui Hillary Clinton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.