Un sondaj Gallup realizat in Statele Unite arata ca 60% dintre americani sunt de parere ca Washingtonul trebuie sa-si retraga trupele din Irak, acesta fiind cel mai scazut nivel al sustinerii razboiului, de la debutul acestuia, in martie 2003. Presedintele american a contraatacat in acest weekend, in discursul radio saptamanal, afirmand ca "aceasta misiune nu este usoara, si ea nu poate fi realizata peste noapte".

Bush a descris inca o data prezenta americana in Irak ca pe o parte a planului global al Statelor Unite de lupta impotriva terorismului. El a reafirmat ideea ca stabilizarea Irakului si democratizarea acestei tari reprezinta parte a conceptului american de securitate globala.

"Sunt unii care nu au fost de acord cu decizia noastra de a-l inlatura de la putere pe Saddam Hussein, dar cu totii putem cadea de acord ca teroristii internationali au facut din Irak un front central in razboiul terorii", a mai spus Bush. Mai mult decat atat, Bush crede ca "prin decizia de a rezista in Irak, teroristii au facut din aceasta tara un test pentru securitatea Statelelor Unite si a lumii intregi". Bush a incercat sa dea un raspuns si acelor membri ai Camerei Reprezentantilor care au propus saptamana trecuta o rezolutie care cere ca o retragere completa a trupelor SUA din Irak sa inceapa cel tarziu la 1 octombrie 2006. Pentru prima data, printre contestatarii politicii americane din Irak se afla si doi congresmeni republicani.

Administratia Bush este acuzata de unii ca a "inventat" dovezi pentru atacarea Irakului. Sunt amintite in acest sens celebrele arme de distrugere in masa, care nu au fost gasite niciodata. Serviciile speciale ale Coalitiei au scos la iveala numai un laborator in care se puteau fabrica arme de distrugere in masa.

Acest weekend a adus un nou val de violente in Irak, o deputata irakiana fiind ranita intr-o tentativa de asasinat, in timp ce intr-un atentat separat, fratele unui alt parlamentar a fost ucis, a declarat ieri vicepresedintele parlamentului irakian, Hussein al-Chahristani. Tot ieri, o masina capcana a explodat in apropiere de o moschee siita din Bagdad, provocand moartea mai multor persoane.

Atacul s-a produs langa moscheea Husseinyat al-Nouwab, situata in apropierea unui cartier cu populatie majoritar siita, Kadhimiyah, in nordul capitalei Bagdad. In nordul Bagdadului, un profesor universitar a fost asasinat de un grup de persoane inarmate. Coalitia a decis sa treaca la contraatac, pentru a slabi pozitiile rebelilor.

Astfel ca sambata, avioane americane si engleze au bombardat presupuse tinte ale rebelilor din Karabilah si din imprejurimi, la vest de Bagdad, in apropiere de granita cu Siria. Aceasta operatiune, care a primit numele de cod Spear, s-a soldat in primele ore de la debutul ei cu moartea a cel putin trei rebeli. Intr-un comunicat aparut pe site-ul oficial al armatei SUA se afirma ca operatiunea Spear doreste sa "elimine prezenta insurgentilor si a combatantilor straini si sa dezorganizeze reteaua de sustinere a gherilei in regiunea Karabilah si din imprejurimi".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.