Noul virus al gripei, o tripla combinatie de tulpini de virusuri de origine umana, porcina si aviara, are doua gene de la virusuri de origine porcina care au fost descoperite numai in Europa, relateaza Reuters, care citeaza un studiu aparut intr-o publicatie de specialitate.

Primele rapoarte cu privire la epidemia de gripa A (H1N1) descriu virusul gripei porcine drept o combinatie de virusuri de tip "Frankenstein", care include o tripla tulpina de virusuri de origine umana, aviara si porcina care circula cel putin din 1998, scrie Reuters. Astfel de combinatii sunt probabile sa apara si sa contamineze oamenii in viitor, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine.

Noul virus A (H1N1), asa-zis al gripei porcine, s-a raspandit la nivel global, desi tarile din American de Nord sunt cel mai grav afectate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este atenta la indiciile ce ar putea arata ca epidemia de gripa porcina se transforma intr-o pandemie.
Doctorul Lyn Finelli si colegii sai de la Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au repertoriat 11 persoane infectate inca din 2005 cu virusul cu tulpina tripla, aparent un precursor al celui nou
, conform NewsIn.

"Asa cum sugereaza noile evenimente, ar putea fi inevitabila generatia noilor virusuri de gripa aparuta prin combinarea virusurilor de origine porcina cu altele umane si animale", au explicat specialistii in raport. Noul virus include gene de la un astfel de virus, insa doua gene sunt de la virusuri de origine porcina care au fost descoperite numai in Europa.

O gena denumita M a suferit mutatii care au facut virusul rezistent la efectele tratamentelor antivirale mai vechi, dar nu si la medicamentele mai noi, precum Tamiflu si Relenza, arata studiul. Celelalte gene sunt in mod clar de origine nord-americana.

Enzima neuraminidaza, desemnata prin litera N din numele gripei H1N1, seamana mult cu o secventa din virusul unei gripe porcine identificata prima oara in Belgia, potrivit specialistilor. "Aceste gene nu au fost vazute niciodata in Statele Unite pana acum. (...) Nu stim daca au ajuns in aceasta emisfera prin intermediul oamenilor sau al animalelor", a declarat jurnalistilor doctorul Michael Shaw de la CDC. El a precizat ca virusul pare sa fi circulat undeva fara sa fi fost observat, fie la animale, fie la oameni.

"Era deja adaptat pentru a se transmite la oameni chiar inainte de a izbucni" epidemia, a adaugat Shaw. "In acest context, posibilitatea ca virusurile noii gripe sa provoace o epidemie sau chiar o pandemie (...) ramane o amenintare serioasa la adresa sanatatii populatiei", arata rapoartele.

Simptomele celor 11 pacienti infectati cu virusurile mai vechi de origine porcina diferit foarte putin de cele ale gripei sezoniere, insa toti pacientii au avut aceleasi simptome tipice, printre care tuse, si febra in noua cazuri din zece. Un altul a avut diaree, ceea ce nu este neobisnuit pentru gripa sezoniera. Unii pacienti se simteau foarte rau, insa cu totii si-au revenit.

Potrivit doctorului Fatimah Dawood de la Epidemic Intelligence Service, din cadrul CDC, un model asemanator poate fi observat la noul virus, ceea ce arata ca se poate raspandi pe cale fecala-orala, precum si ca gripele traditionale, prin tuse sau suflatul nasului.

"Acesta este un virus nou si inca descoperim cum se transmite", a explicat Dawood.

Prima persoana identificata cu virusul gripei porcine a fost o fetita in varsta de noua ani din Imperial County, California, la granita cu Mexicul, care a prezentat simptome de tuse si febra la 28 martie.

Studiile genetice arata ca o parte din virusul care a infectat fetita din California si alte sute de cazuri din Mexic si din Statele Unite apartine aceleiasi descendente a virusului de gripa porcina cu tripla tulpina descoperit in 1998, dar cu cateva mutatii genetice importante in cadrul proteinei hemaglutina, continuta in litera H din numele gripei H1N1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.