Algerianul Lakhdar Boumediene, detinut la Guantanamo, este asteptat in Franta inainte de sfarsitul saptamanii viitoare, a anuntat miercuri Ministerul francez de Externe, citat de AFP, transmite NewsIn.
"Definitivam ultimele detalii pentru a-l putea intampina in Franta inainte de sfarsitul saptamanii viitoare", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Eric Chevallier, fara alte precizari.

Anterior, purtatorul de cuvant confirmase ca detinutul de la Guantanamo pe care Franta il va gazdui pe teritoriul sau este algerianul Lakhdar Boumediene, asa cum declarase la Washington un oficial american sub acoperirea anonimatului.

"Criteriile noastre pentru aceasta decizie sunt cunoscute: decidem de la caz la caz pentru a raspunde unei persoane care considera ca nu poate sau nu vrea sa se intoarca in tara sa de origine, in functie de o evaluare judiciara si de securitate, si de existenta unei legaturi cu Franta, sub o forma sau alta", a adaugat purtatorul de cuvant.

El a refuzat sa discute despre modalitatile de gazduire a acestui algerian, invocand o "discretie necesara in acest stadiu".
"Decizia franceza se inscrie intr-o coordonare europeana, chiar daca este vorba despre o decizie nationala", a precizat purtatorul de cuvant.

O sursa apropiata dosarului a anuntat ca plecarea spre Franta a lui Boumediene, in varsta de 42 de ani, in greva foameni de mai bine de doi ani si hranit cu forta, ar putea interveni "in urmatoarele zece zile".

Franta va fi astfel prima tara UE care primeste un detinut de la Guantanamo care nu este nici rezident, nici cetatean francez. Decizia intervine dupa promisiunea presedintelui american Barack Obama de a inchide Guantanamo.

Familia detinutului a anuntat ca a primit o scrisoare de la ministrul de externe Bernard Kouchner in care este anuntata de aceasta decizie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.