Gripa porcina si gripa spaniola au fost provocate, ambele, de un virus H1N1 care s-a dezvoltat la porci, au aparut mai tarziu decat gripa sezoniera si au facut victime printre persoane in floarea varstei, dar contextul in care au aparut fiecare difera, comenteaza AFP.

In primavara anului 1918, o depesa a agentiei spaniole de presa anunta raspandirea unei "boli ciudate". Madrilenii sufereau de tuse, febra si tulburari respiratorii. Agentia de presa adopta insa un ton linistitor: "epidemia ramane destul de putin virulenta". Dar spre sfarsitul verii au inceput sa moara pacienti. In toamna, gripa spaniola devenea pandemia cea mai ucigatoare din timpurile moderne, cu 20 pana la 50 de milioane de victime pe tot globul.

Conform NewsIn, dupa 91 de ani, gripa porcina din 2009 este inrudita cu acelasi virus H1N1 ca gripa spaniola. Dar aceasta noua versiune pare mai putin virulenta, apreciaza specialistii americani. Pentru profesorul Juergen Richt, de la Universitatea de Stat din Kansas, relatia de rudenie dintre cele doua gripe este similara celei dintre doi "veri indepartati".

La capitolul puncte comune figureaza faptul ca ambele virusuri s-au dezvoltat la porci si au aparut in emisfera nordica in primavara, mai tarziu decat gripa sezoniera, remarca profesorul Lawrence Stanberry, de la Universitatea Columbia de la New York. O alta asemanare este ca ambele virusuri ataca persoane in floarea varstei, in timp ce gripa sezoniera isi alege de obicei victimele dintre copii si batrani.

Intr-un scenariu catastrofa, Banca Mondiala estimeaza ca daca in prezent s-ar produce o pandemie similara gripei spaniole, aceasta ar ucide 71 de milioane de persoane.

Insa dincolo de paralele, mai multi specialisti cred ca tragedia din 1918 a fost un caz exceptional, legat de contextul epocii. Biologul Paul Ewald, de la Universitatea din Louisville, reaminteste ca virusurile gripei ucid rareori in masa, pentru ca depind de gazda lor, in acest caz oamenii, pentru a-si asigura raspandirea.

In 1918, transmiterea gripei spaniole a fost facilitata de circulatia in toata lumea a soldatilor bolnavi sau raniti, dupa patru ani de razboi mondial. De fapt, in pofida numelui ei, se pare ca primul focar de gripa spaniola a fost pe campurile de batalie din Franta sau in Kansas, in centrul Statelor Unite, daca nu cumva a fost in Asia.

"Un milion de persoane au fost probabil contaminte in Europa Occidentala, apoi multe dintre ele s-au deplasat in toata lumea", reaminteste profesorul Ewald. "Pentru virus, aceasta a fost mana cereasca".

Gripa sezoniera omoara cel mult un bolnav din 1.000, in timp ce in cazul gripei spaniole, raportul era de un mort la 50-100 de bolnavi, reaminteste el. In total, epidemia a provocat de doua ori mai multi morti decat Primul Razboi Mondial.

Virusul din 2009 nu ar gasi un teren la fel de fertil si va disparea, preconizeaza specialistul, care este de parere ca aceasta atenuare a inceput deja sa se manifeste, avand in vedere lipsa de gravitate a cazurilor constatate in Statele Unite. Mijloacele moderne accelereaza considerabil si timpul necesar pentru producerea unui vaccin.

Insa alti cercetatori subliniaza ca este prea devreme pentru a renunta la vigilenta. Ei se tem ca dupa un prim val, virusul va reveni cu mai multa agresivitate, asa cum s-a intamplat in 1918, dar si in cadrul pandemiilor din 1957 si 1968.

Al doilea val risca sa loveasca emisfera nordica in toamna, virusul gripei porcine combinandu-se cu cel al gripei sezoniere. In emisfera sudica, unde se apropie iarna, primul val s-ar putea dovedi inca de pe acum mai virulent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.