Semnal FP Romania. Razboiul din Afganistan se desfasoara si pe frontul mediatic, unde SUA si guvernul de la Kabul pierd teren in fata insurgentilor, care-si comunica promt mesajele folosind tehnologii moderne.
Atunci cand presedintele afgan, Hamid Karzai, a declarat ca poarta negocieri de pace cu talibanii, acestia au replicat imediat printr-un comunicat de presa in care respingeau declaratiile acestuia, acuzand autoritatile afgane ca incearca sa produca o sciziune in randul insurgentilor.

Mai mult, un purtator de cuvant al miscarii a anuntat cu acea ocazie lansarea ofensivei de primavara„Operatiunea Victoria”.

Propaganda hi-tech

Talibanii, care interziceau odata televiziunea, folosesc in prezent mijloacele moderne de comunicatii pentru a modela perceptiile in Afganistan si in strainatate, constata revista Time

Chiar daca, potrivit sondajelor, miscarea ramane impopulara, insurgentii incearca sa exploateze starea de alienare a populatiei afgane, cauzata de dezamagirea fata de ineficienta guvernului, coruptia oficialilor si rata mare a mortalitatii in randul civililor ca urmare a raidurilor aeriene americane.

Talibanii detin website-uri in mai multe limbi, carora le schimba frecvent providerul pentru a nu fi inchise. Pe strazile capitalei Kabul si orasului de frontiera Peshawar se gasesc DVD-uri ieftine cu filmulete care arata „atrocitatile fortelor coalitiei din Afganistan”: distrugeri de case si uciderea civililor.

In zonele rurale, unde nivelul alfabetizarii este scazut, propaganda talibana se bazeaza pe distribuirea de casete audio care contin cantece pro-talibane si poezii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.