Dmitri Medvedev, care joi va implini un an in functie, a avut un inceput de mandat foarte dificil: de la razboiul din Georgia la criza mondiala, el a fost nevoit sa se ocupe de misiuni impartind puterea cu predecesorul sau in functie, dar evitand, in acelasi timp, rolul de simplu obiect de decor.
Dar la un an de la preluarea functiei, la 7 mai 2008, numai 12% dintre rusi cred ca Medvedev este cel care conduce tara, fata de o treime care atribuie acest rol premierului Vladimir Putin, in timp ce jumatate cred ca cei doi impart responsabilitatile, potrivit unui sondaj din aprilie, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Rezultatele sunt dure pentru presedintele care spunea in martie: "Eu sunt cel care conduce tara, eu sunt seful statului, iar diviziunea puterii se bazeaza pe acest lucru".

Medvedev "nu este perceput ca figura centrala a trii, este numarul doi", constata Aleksei Grajdankin, director adjunct al Centrului Levada.
Trebuie spus ca liderul rus nici nu a incercat deschis sa se demarce de Putin, promitand de la alegerile din martie 2008 ca "politica presedintelui Putin" va fi continuata. De atunci, in timpul conflictelor - razboiul din Gerorgia din august sau cel al gazului din ianuarie cu Ucraina - Putin a fost in mod clar la comanda.

Insa, odata cu criza mondiala, Medvedev pare sa fi profitat de ocazie pentrz a-si afirma statutul de om de stat. In fata dificultatilor, el a criticat lipsa de eficienta a guvernului, dar nu a trecut linia rosie si nu l-a criticat pe premier.

"Trebuie sa admitem ca acum aplicarea masurilor anticriza este mult mai lenta decat era prevazut", spunea Medvedev in plina criza a gazului, in timp ce Putin se concentra numai pe conflictul cu Kiev. Chiar daca Medvedev nu este "democratul" asteptat de multi, primavara lui 2009 a fost marcata de initiative nemaivazute in cei opt ani de regim Putin.

La jumatatea lunii aprilie, el a acordat un interviu ziarului de opozitie Novaia Gazeta - din cadrul caruia mai multi jurnalisti au fost asasinati in ultimii ani -. apoi s-a vazut cu responsabili ai unor ONG-uri pentrru drepturile omului si chiar a recunoscut ca aceste organizatii "sunt vizate de restrictii nemotivate suficient".

Dincolo de declaratii, Medvedev l-a demis in toamna pe Murat Zazikov, fost membru KGB, ca Putin, care conducea Ingusetia, macinata de o revolta armata, apoi a numit un opozant la conducerea regiunii Kirov.

"Medvedev era o marioneta, acum a inceput sa faca lucruri care nu-i sunt pe plac lui Putin", spune politologul Iuri Tcernisev de la Newsweek Rusia.

Insa opozitia politica nu cedeaza in fata optimismului. "Ai nevoie de un microscop pentru a vedea schimbarile", a spus Garry Kasparov, opozant convins.

Pe plan international, Medvedev s-a afirmat aratandu-se tot atat de putin conciliant ca si Putin pe tema marilor dosare sensibile dintre Moscova si Occident. Fie ca este vorba desprer scutul american antiracheta, extinderea NATO sau Georgia, presedintele a indeplinit profetia lui Putin din martie 2008: "Nu cred ca parteneriatul va fi mai simplu cu el".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.