Declaratiile presedintelui roman Traian Basescu despre acordarea in masa a pasapoartelor pentru cetatenii moldoveni sunt privite la Bruxelles ca fiind "iresponsabile", motiv pentru care pozitia Romaniei nu a gasit sprijin in UE in actuala disputa cu Chisinaul, spune un expert.
Michael Emerson de la Centrul pentru Studiul Politicilor Europene de la Bruxelles spune ca, in opinia observatorilor independenti, acuzatiile aduse de autoritatile moldovene Romaniei ca s-ar fi aflat in spatele protestelor violente de la Chisinau de pe 7 aprilie sunt neserioase, "niste tampenii". Introducerea vizelor pentru cetatenii romani a dus la escaladare tensiunilor. In acelasi timp, declaratiile presedintelui roman Traian Basescu despre acordarea in masa a pasapoartelor pentru cetatenii moldoveni sunt privite la Bruxelles ca fiind "iresponsabile", motiv pentru care pozitia Romaniei nu a gasit sprijin la Bruxelles in actuala disputa cu Chisinaul, a declarat Michael Emerson intr-un interviu acordat pentru Europa Libera.

Ca relatia Moldovei cu Romania sa revina intr-o albie normala, Chisinaul ar trebui sa renunte la vizele impuse cetatenilor romani, iar Bucurestiul la intentia sa acorde in masa cetatenia romana solicitantilor moldoveni, considera expertul, care atrage atentia ca la Bruxelles este urmarita cu atentie situatia din Republica Moldova si, in particular, tensiunile in relatia cu Romania.

Referindu-se la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc pe data de 7 aprilie, Michael Emerson crede ca liderii europeni vor fi bucurosi daca nu vor fi nevoiti, la summit-ul de la Praga, sa aiba de-a face direct cu controversatul presedinte de la Minsk, Aleksandr Lukasenko. In ceea ce-l priveste pe presedintele de la Chisinau, Michael Emerson nu stie daca decizia de a nu veni la summit ii apartine lui Vladimir Voronin sau i s-a sugerat sa nu vina.

Presedintele moldovean si cel belarus ar putea lipsi saptamana viitoare de la summit-ul Uniunii Europene cu cele sase foste republici sovietice incluse in Parteneriatul Estic. "Am impresia ca presedintele moldovean nu va veni, iar Lukasenko la fel", a declarat luni Javier Solana, coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, la reuniunea ministrilor europeni de externe desfasurata la Luxemburg, unde si-a impartasit impresiile dupa vizita de la sfarsitul saptamanii trecute la Chisinau si a precizat ca Moldova ar putea fi reprezentata la summit-ul de la Praga din 7 mai de premierul Zinaida Greceanii.

Presedintele Vladimir Voronin le-a spus mai multor oficiali europeni aflati saptamana trecuta la Chisinau ca integrarea europeana ramane o politica de baza a autoritatilor comuniste. "Dar cele intamplate dupa 5 aprilie - protestele violente, abuzurile politiei de care se plang protestatarii arestati, acuzatiile la adresa opozitiei si a Romaniei, procesele impotriva catorva ziare, controalele la sediile altor cateva organizatii neguvernamentale - unde plaseaza toate acestea Moldova in relatia cu Uniunea Europeana?", a fost intrebat expertul.

Michael Emerson spune ca, deocamdata, deasupra Moldovei planeaza un semn de intrebare. Insa relatia ei cu Uniunea Europeana in viitor depinde de felul in care va actiona conducerea Moldovei: va gasi solutii care sa multumeasca Uniunea Europeana sau, dimpotriva, se va indrepta pe calea unui respect tot mai mic pentru drepturile omului si democratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.