Presedintele Belarus Aleksandr Lukasenko a fost primit luni de Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, in cadrul primei sale vizite in Europa Occidentala din ultimii 13 ani

"Ne vom vedea in Belarus, daca vrea Dumnezeu", a declarat Lukasenko la sfarsitul intrevederii, care a durat 20 de minute, informeaza NewsIn.

Vaticanul nu a dezvaluit continutul discutiilor.
Presedintele Lukasenko declarase sambata ca are intentia sa transmita Papei o serie de intrebari pregatite impreuna cu patriarhul Moscovei Kirill.

Este prima intalnire a lui Lukasenko cu Benedict al XVI-lea. Presedintele belarus discutase la Minsk in iunie 2008, cu numarul doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone.

Raporturile dintre Vatican si Biserica Ortodoxa Rusa sunt tensionate de multi ani, Patriarhia Moscovei acuzandu-i pe catolici de prozelitism in Rusia, repros pe care Biserica Catolica il neaga.
Insa noul patriarh rus, care si-a preluat functia la inceputul lunii ianuarie, pare in masura sa amelioreze relatiile: ca "ministru de externe" al patriarhului Aleksei al II-lea, care a decedat in decembrie, el s-a intalnit de trei ori cu Benedict al XVI-lea.

Presedintele Belarusului, mult timp calificat "ultimul dictator al Europei", este invitatul premierului italian Silvio Berlusconi vineri la un dineu, au declarat surse diplomatice. Roma va cere presedintelui Lukasenko sa respecte "drepturile si libertatile fundamentale", a declarat minsitrul italian de externe Franco Frattini, intr-o scrisoare deschisa publicata luni de Corriere della Sera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.