Gripa porcina, care a provocat moartea a cel putin 20 de persoane in Mexic, are "in mod clar un potential pandemic", a avertizat OMS citata de AFP, care prezinta o lista a principalelor pandemii din ultimul secol. Gripa A a provocat in secolul al XX-lea trei epidemii mari.

Intre 1918 si 1919, "gripa spaniola" a infectat o mare parte din populatia lumii si s-a soldat cu cel putin 40 de milioane de morti, potrivit OMS.

Pandemiile urmatoare s-au soldat cu mai putine victime, insa "gripa asiatica", din 1957-1958, a provocat moartea a circa patru milioane de persoane, in timp de "gripa Hong Kong" (1968-1969) a circa doua milioane de bolnavi, informeaza NewsIn.

De la inceputul secolului al XXI-lea, au izbucnit mai multe epidemii, dar acestea nu au provocat atat de multe decese ca marile pandemii din secolul precedent.

Epidemia de SARS (Sindrom Respirator Acut Sever), care a izbucnit in China in 2003, a provocat imbolnavirea a 8.000 de persoane si moartea a peste 800 in intreaga lume, dintre care aproape 350 in China.

Si tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a provocat moartea a peste 250 de persoane, in special in Asia de Sud-Est, incepand din 2003.

Pe de alta parte, si epidemiile anuale de gripa sunt de temut, pentru ca o parte semnificativa a populatiei este afectata de acest virus, care muteaza foarte repede si care produce in mod regulat noi tulpini, la care oamenii nu au imunitate.

Considerate o problema majora pentru sanatatea publica, aceste epidemii antreneaza anual imbolnavirea grava a trei, pana la cinci milioane de persoane, dintre care intre 250.000 si 500.000 mor, potrivit OMS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.