Europarlamentarul roman Renate Weber a criticat incetineala cu care Comisia Europeana analizeaza un raport al Italiei privitor la operatiunea de identificare a locuitorilor taberelor de nomazi din tara si a cerut ca acesta sa fie facut public.

Urmare a unei intrebari scrise adresate de Weber in 9 februarie in legatura cu acest subiect, comisarul pentru justitie si imigratie Jacques Barrot a raspuns ca Bruxelles-ul a primit in 25 februarie 2009 "un raport privind concluziile operatiunii de identificare, actiunile ulterioare adoptate pe baza identificarii, precum si modalitatile de colectare a datelor in anumite tabere aflate in apropierea Romei" si ca "in prezent, acest raport este analizat de Comisie", informeaza NewsIn.

Weber critica incetineala cu care Comisia analizeaza acest raport si faptul ca documentul nu este accesibil europarlamentarilor si publicului. "Apreciez faptul ca abia in urma scrisorii mele Comisia Europeana a solicitat autoritatilor italiene un raport privind masurile pe care le-au luat dupa acea extrem de controversata campanie de amprentare. Dar sunt surprinsa sa constat ca la nivelul CE doua luni de zile nu reprezinta un timp suficient de mare pentru a analiza un raport care, de altfel, este inaccesibil deputatilor europeni si publicului. In opinia mea, doua luni era un interval de timp arhisuficient pentru Comisie sa analizeze si sa formuleze deja un punct de vedere oficial cu privire la acesta", arata Weber intr-un comunicat.

"Consider ca atat informatiile din raportul autoritatilor italiene, cat si pozitia Comisiei cu privire la acesta, sunt de interes public. De aceea, am trimis o noua solicitare pe adresa CE, cerand acces la acest raport si intreband, totodata, care este stadiul analizei si cand preconizeaza Comisia ca va putea face publice concluziile acestei analize", adauga europarlamentarul roman.

Dupa venirea la putere a dreptei, Parlamentul italian a aprobat un pachet controversat de masuri pentru combaterea imigratiei ilegale. Acesta prevedea delictul de imigratie ilegala, care poate fi sanctionat cu inchisoarea de la sase luni la patru ani, suplimentarea cu o treime a pedepselor in cazul in care infractiunile erau comise de un imigrant ilegal, expulzari mai facile si pedepse cu inchisoarea de la sase luni la trei ani pentru proprietarii care isi inchiriau locuintele unor imigranti ilegali. Cea mai criticata masura de catre politicienii romani si europarlamentari a fost insa amprentarea romilor in cadrul unui recensamant desfasurat in taberele de nomazi. De altfel, Parlamentul European a denuntat in iulie "un act de discriminare directa" bazat pe rasa si originea etnica. In septembrie, insa, Comisia Europeana si-a dat aprobarea de principiu privind acest recensamant, estimand ca pare compatibil cu legislatia UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.