UPDATE: R.Moldova a solicitat printr-o nota verbala Romaniei sa numeasca o alta persoana in functia de ambasador la Chisinau, se arata intr-un anunt MAE. Nota verbala nu contine, in schimb, nicio motivatie.

Ministerul Afacerilor Externe a primit vineri o nota verbala din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova prin care acesta solicita autoritatilor romane sa propuna o alta persoana decat Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chisinau.

Mihnea Constantinescu a primit avizul parlamentarilor pentru a deveni ambasador la Chisinau

In scurt timp, MAE va anunta masurile pe care le va lua in urma acestui gest al autoritatilor moldovene, se precizeaza in anunt.

Nota verbala primita de la autoritatile moldovene nu contine nicio motivatie

Nota verbala de la Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova nu contine nicio motivatie pentru care s-a solicitat propunerea altui ambasador in afara de Mihnea Constantinescu, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

"Nota verbala transmisa de autoritatile moldovene nu contine nicio explicatie pentru decizia de a solicita propunerea unui alt ambasador", a spus Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE.

Practic, fiecare stat are dreptul suveran de a refuza un ambasador, intrucat, potrivit Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice R.Moldova nu are obligatia de a comunica statului roman motivele respingerii. Conventia de la Viena nu prevede explicit metodele prin care statul acreditar isi poate exprima refuzul si nici motivele care pot justifica aceasta decizie.

Procedurile de acreditare a lui Mihnea Constantinescu la Chisinau au inceput la 8 aprilie, in aceeasi zi in care autoritatile de la Chisinu i-au declarat personae non gratae pe ambasadorul roman Filip Teodorescu si pe ministrul consilier Ioan Gaborean. Presedintele moldovean Vladimir Voronin ii spusese reprezentantului special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, ca ambasadorul roman Filip Teodorescu este implicat personal in incidentele din R.Moldova si ca este general al serviciilor speciale romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.