La o saptamana de la uciderea unor mercenari, printre care si un roman, de catre politie in Bolivia, ipoteza unui complot impotriva presedintelui socialist Evo Morales a castigat credibilitate, pe fondul tensiunilor separatiste din tara andina, comenteaza AFP.

Trei barbati, un roman, un irlandez si un ungur, au fost ucisi, iar alti doi (un roman si un bolivian) au fost arestati joi, intr-un hotel din Santa Cruz, de o echipa de comando a politiei care a confiscat arme si explozibili, dupa cum transmite NewsIn.

Ministerul este pregatit sa acorde asistenta consulara necesara, in masura in care aceasta este solicitata, adauga comunicatul, precizand ca pana in prezent nu a fost primita o astfel de cerere. Elemente noi cu privire la acest caz vor fi comunicate pe masura ce vor fi confirmate oficial de catre autoritati, mai precizeaza MAE.

Sa infiintam o tara noua!

In trei ani de presedintie, Morales a mai denuntat tentative de asasinat, acuzand adesea Statele Unite, fara a aduce nicio dovada. Dar de aceasta data dosarul a luat o turnura credibila, dupa interviul difuzat marti de o televiziune ungara cu unul dintre cei ucisi, Eduardo Rosza Flores. In acest interviu, realizat in septembrie 2008, el si-a anuntat misiunea si a vorbit despre cei care i-au oferit-o, in Bolivia.

Flores, avand tripla cetatenie - boliviana, ungara si croata - era un aventurier in varsta de 49 de ani, originar din Santa Cruz, care de-a lungul vietii sale a trait peste tot in lume, din Chile pana in Croatia, in timpul razboiului, si care a fost implicat in activism politic, jurnalism, activitatea trupelor paramilitare, dar si cinematografie. El a cerut ca interviul cu el sa fie difuzat numai dupa moartea sa.

Flores spune in interviu a fost solicitat de opozitia din Santa Cruz, capitala economica a Boliviei si fief al opozitiei conservatoare, pentru a forma o militie regionala. El a facut aceste declaratii in conditiile in care se intensificau manifestatiile si violentele din aceasta regiune bogata in hidrocarburi, aflata in conflict cu puterea socialista de la La Paz pentru mai multa autonomie.

"Suntem pregatiti ca in cateva luni, in cazul in care coexistenta (cu puterea centrala - n.red.) nu va functiona in cadrul autonomiei, sa proclamam independenta (regiunii Santa Cruz - n.red.) si sa infiintam o tara noua", a afirmat Flores inainte de a pleca in Bolivia.

"Bolivia andina" si "Boliva de est"

Regiunile din estul Boliviei - Pando, Beni, Santa Cruz si Tarija - dominate de dreapta, sunt calificate drept "separatiste" de La Paz. Din punctul de vedere al lui Morales, autonomia este un pretxt pentru elitele locale de a-si pastra privilegiile si de a se opune refondarii socialiste si proindigene.

Calmul s-a reinstaurat in regiune dupa manifestatiile din violentele dintre cele doua tabere de la mijlocul anului 2008.

Insa evenimentele recente par sa ateste existenta unei aripi radicale separatiste, dispusa sa finanteze o destabilizare cu ajutor strain: in acest caz veterani ai conflictului sarbo-croat, dar si un irlandez in varsta de 24 de ani care nu avea niciun fel de experienta de mercenar. In plus, aceasta aripa radicala nu mai sustine opozitia legala, in conditiile in care Ruben Costas, guvernator regional si opozant vehement al sefului statului, figura printre tintele teroriste, potrivit autoritatilor centrale.

Obiectivul misiunii lui Flores, dupa cum a spus el insusi in interviu, era destabilizarea, nu organizarea "unei lovituri de stat la La Paz si indepartarea presedintelui de la putere". Destabilizarea pentru facilitarea sciziunii estului bogat al Boliviei de vestul andin si sarac: "Bolivia andina" si "Boliva de est", dupa cum spune primarul din Santa Cruz, Percy Fernandez.

Presupusul complot vizandu-l pe Morales, care are in continuare conuri de umbra, intervine in contextul in care opozitia parea sa intre in defensiva. Dupa doua victorii ale Guvernului la referendumuri in 2008 (68% si 62% din voturi), seful statului pare favorit la alegerile prezidentiale din decembrie.

Ungaria si-a exprimat, insa, indoiala in legatura cu teza unui complot international impotriva presedintelui bolivian, in timp ce Irlanda a cerut o ancheta internationala, cerere respinsa de Morales.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.