Unul dintre membrii Comisiei pentru elucidarea cauzelor si consecintelor violentelor din 7 aprilie de la Chisinau, constituita marti prin decret de presedintele Voronin, spune ca a aflat din presa ca a fost inclus in comisie si cere sa fie retras din aceasta.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, spune ca, in opinia sa, componenta Comisiei "nu asigura platforma necesara pentru o examinare echidistanta, impartiala, obiectiva si credibila a evenimentelor din 7-8 aprilie".

Intr-o declaratie facuta publica miercuri, 22 aprilie, Viorel Cibotaru isi motiveaza decizia de a nu participa la lucrarile comisiei prin faptul ca anterior si-a exprimat public "ingrijorarea fata de agravarea situatiei social-politice in urma scrutinului din 5 aprilie", relateaza NewsIn.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova sustine ca a cerut atunci sa fie pornita "o investigatie plenara, transparenta, cu participare internationala asupra cauzelor care au condus la declansarea actelor de vandalism" si ca "iesirea din criza este imposibila fara antrenarea unui cerc larg de actori politici, a societatii civile si organizatiilor internationale".

"Or, comisia data nu intruneste aceste cerinte si criterii de baza, ea nu asigura din start platforma necesara pentru o examinare echidistanta, impartiala, obiectiva si credibila a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009", spune Viorel Cibotaru.

Marti, presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a dispus crearea unei comisii care sa "elucideze cauzele, conditiile si consecintele evenimentelor care au avut loc la Chisinau la 7 si 8 aprilie". Presedinte al comisiei a fost numit unul din fruntasii Partidului Comunistilor, Vladimir Turcan, iar concluziile acesteia urmeaza sa fie facute publice pana la 5 mai in cadrul unei sedinte a Parlamentului.

Din comisie mai fac parte, pe langa cinci ministri - al sanatatii, al educatiei, al constructiilor, al dezvoltarii informationale si al justitiei - si doi sefi de publicatii apropiate Partidului Comunistilor, chiar daca oficial se declara independente - Ion Berlinski, redactor-sef la cotidianul Moldova Suverana si Alexandr Petkov, directorul portalului de stiri Omega.

Din Comisie mai face parte si Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, dar si mai multi lideri de organizatii neguvernamentale, considerate a fi de asemenea apropiate puterii, cum ar fi copresedintele Consiliului coordonator al organizatiilor etnoculturale, Petru Dontov, si studentul Dmitri Bilan, presedinte al Asociatiei Studentilor din Transnistria "Astra".

Si Partidul Liberal Democrat din Moldova a reactionat miercuri la constituirea acestei comisii, calificand gestul presedintelui in exercitiu drept o actiune de manipulare a opiniei publice si de denigrare a opozitiei.

"PLDM atrage atentia asupra componentei partinitoare a membrilor acesteia, a concluziilor sale previzibile si lipsei totale a reprezentantilor societatii civile, a presei independente si a partidelor de opozitie. PLDM constata ca presedintele in exercitiu continua sa imparta societatea ceea ce radicalizeaza spiritele si este in totala contradictie cu interesul national al Republicii Moldova", se spune in declaratia partidului.

PLDM cere in continuare desfasurarea unei anchete internationale privind evenimentele din Republica Moldova, identificarea cauzelor si organizatorilor incidentelor violente din 7 aprilie, precum si evaluarea actiunilor ulterioare ale guvernarii comuniste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.