Remorcherul italian Buccaneer, la bordul caruia se afla si cinci romani, nu transporta deseuri periculoase, potrivit unor fotografii facute in cursul calatoriei vasului, a declarat ministrul italian de externe Franco Frattini citat de cotidianul online PrimaDaNoi.

"Nu transporta deseuri periculoase, dupa cum demonstreaza niste fotografii facute in timpul navigarii", a spus ministrul, potrivit NewsIn.

Remorcherul italian Buccaneer a fost capturat in 11 aprilie, avand la bord 16 persoane: 10 italiani, cinci romani si un croat. In prezent, autoritatile italiene evalueaza posibilitatile de care dispun.

"Nu a fost ceruta nicio rascumparare", a spus Frattini. "Autoritatile din Puntland (regiune autoproclamata autonoma din Somalia - n.red.) au spus ca transporta deseuri, iar noi putem spune clar ca nava este goala si ca autorizam orice tip de inspectie", a adaugat el.

Autoritatile din Puntland au acuzat duminica remorchetul italian Buccaneer si doua vase egiptene, despre care se credea ca sunt in mainile piratilor, de activitati ilegale in apele somaleze. Acuzatiile au fost formulate de guvernatorul regiunii Sanag, Mohamoud Said Nur, care a anuntat ca vasele sunt in custodia autoritatilor locale si sunt ancorate in portul Lasqorey, din Puntland.

"Trebuie sa spunem clar ca remorchetul italian si cele doua vase de pescuit egiptene sunt in custodia fortelor de securitate locale, iar motivul pentru care au fost luate in custodie nu are nimic de-a face cu pirateria",
a declarat guvernatorul.

"Ni s-a confirmat ca remorcherul italian transporta doua containere de deseuri toxice si ca echipajul intentiona sa se le arunce in apele noastre. Trebuie sa facem dreptate pentru acest acte si nu cerem nicio rascumparare pentru eliberarea lor",
a dat asigurari oficialul citat. In privinta vaselor egiptene, acestea pescuiau ilegal in apele somaleze.

Anterior, Frattini afirmase ca a primit asigurari din partea armatorului ca vasul nu transporta deseuri toxice.

De asemenea, postul de televiziune al-Arabiya a anuntat marti ca remorcherul se afla in mainile piratilor. "Piratii au 13 nave sechestrate, care in prezent sunt ancorate pe coasta Eyl", potrivit postului de televizuiune. "Printre acestea se numara doua nave egiptene, care asteapta plata rascumpararii pentru a fi eliberate, si vasul italian Buccaneer", a adaugat corespondentul in regiune al postului de televiziune al-Arabiya.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.