Conferinta antirasism a ONU din acesta saptamana a debutat intr-o astmosfera plina de tensiune, datorata unui atac verbal al liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad la adresa Israelului, care i-a determinat pe diplomatii UE sa paraseasca sala evenimentului.
Diplomatii europeni au parasit luni sala unde s-a tinut conferinta antirasism a Organizatiei Natiunilor Unite, care are loc toata saptamana aceasta la Geneva, in Elvetia, dupa ce presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a numit guvernul israelian "rasist", informeaza EUobserver.

"Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, evreii au lasat fara casa o natiune intrega sub pretextul suferintelor indurate de ei in timpul Holocaustului si au fost trimisi imigranti din Europa, SUA si alte parti ale lumii pentru a stabili un guvern rasist in Palestina ocupata. Si, de fapt, in compensatie pentru consecintele ingrozitoare ale rasismului din Europa, statele ei au ajutat sa impuna cel mai crud si represiv regim rasist dintotdeuna in Palestina", a declarat Ahmadinejad in discursul sau.

Reactia statelor membre a venit oricum dupa o alta diviziune intre ele in ceea ce priveste boicotarea evenimentului de teama ca liderul iranian s-ar putea folosi de aceasta ocazie sa atace Israelul.

Totusi, majoritatea din cele 27 de state membre au decis sa isi trimita diplomati care sa ia parte la conferinta de cinci zile din Geneva, numita Durban II (“Durban Review Conference"), care are ca scop analiza problemelor privind rasismul de pe Glob, dar si impunerea unor masuri pentru combaterea lui.

Patru tari UE au anuntat de la bun inceput ca nu vor participa la conferinta, de teama unor derapaje verbale din partea Iranului: Italia, Polonia, Germania si Olanda, carora li s-au alaturat SUA, Israel, Canada si Australia.

Totusi, dupa discursul antisemit al liderului Iranian, toate statele din UE care au decis sa participe la Conferinta ONU antirasism de la Geneva, in afara de Cehia, au hotarat sa ramana pana la urma.

"UE respinge in cei mai fermi termeni declaratiile presedintelui Ahmadinejad, care a calificat Israelul drept regim rasist", a declarat presedintia ceha a UE, potrivit NewsIn. Astfel, dintre tarile care participa la conferinta de la Geneva, numai Cehia, aliat al Israelului, a decis sa se retraga definitiv.

Presedintia ceha a spus ca statele europene care au decis sa ramana nu "au probleme mari" cu proiectul de document final pentru conmbaterea discriminarii si rasismului si sunt dispuse sa o sustina la adoptarea sa, prevazuta pentru vineri. "Totusi, cerem ca aceasta conferinta sa aiba loc intr-o atmosfera de respect reciproc si demnitate", a subliniat presedintia ceha.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a numit discursul presedintelui iranian "plin de ura", in timp ce ministrul de externe al Marii Britanii, David Miliband l-a catalogat drept "ofensiv, inflamator si inacceptabil".

Initial, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a criticat statele care nu au participat la conferinta, insa adupa discursul lui Ahmadinejad, acesta a declarat ca regreta "folosirea acestui eveniment de catre presedintele iranian sa acuze, sa divada si chiar sa incite".

De asemenea, in timp ce Ahmadinejad iti tinea discursul, doi protestatari deghizati in clovni au inceput sa condamne public in sala afirmatiile liderului iranian. Ei au fost scosi din sala de agentii de securitate. Din pacate, cei doi au fost urmati de reprezentantii a 23 de state membre UE. Toti au iesit in sunetul aplauzelor delegatilor care il sustineau pe Ahmadinejad, conform cotidianului american New York Times.

"Nimeni nu putea sa-i interzica lui Ahmadinejad sa vorbeasca"

Conferinta antirasism din Geneva nu este "numai un esec", in ciuda "insinuarilor antisemite" ale lui Mahmoud Ahmadinejad, a comentat marti, ministrul francez al afacerilor externe, Bernard Kouchner, care, dimpotriva, considera ca acesta a fost debutul succesului, potrivit cotidianului francez Le Monde.

Chiar daca delegatii statelor UE au parasit sala, acestia au revenit ulterior. Kouchner a accentuat ca textul care este dezbatut in timpul acestei conferinte si regulile care vor fi impuse dupa ea, "vin in urma a multi ani de negociere, care au inceput in 2001, cu ocazia Conferintei Durban I, cand mai mult am atins problema rasismului. Acum la Durban II dorim sa adoptam un text care contine toate masurile pentru care noi am luptat, chiar daca documentul nu este perfect", a afirmat el.

Acesta a mai adaugat ca textul care se doreste a fi adoptat la sfarsitul acestei saptamani combate antisemitismul, discriminarea, ingradirea libertatii de exprimare, genocidul, tratamentul xenofob si discriminatoriu fata de persoanele infectate cu HIV, femei si a celor cu dizabilitati. Intrebat de ce nu a boicotat evenimentul, la fel ca SUA sau alte state europene, ministrul francez a mentionat ca este mult mai usor sa protestezi intorcand spatele, decat sa incerci sa-ti mentii punctul de vedere. "In plus, discursul lui Ahmadinejad a fost previzibil si oricum, nu aveam cum sa-i interzicem sa vorbeasca", a comentat Bernard Kouchner.

Majoritatea reprezentantilor statelor musulmane au refuzat sa comenteze, insa delegatul Pakistanului a declarat ca protestatarii au gresit ca l-au interupt pe Ahmadinejad, arata The Huffington Post. "Daca intr-adevar credem in libertatea de exprimare, atunci el are dreptul sa spuna ce doreste", a declarat ambasadorul pakistanez, Zamir Akram. "Sunt lucruri pe care le-a zia in discurs cu care majoritatea statelor musulmane sunt de acord, precum situatia din Palestina, Iraq si Afganistan, chiar daca nu ne place modul in care au fost spuse aceste lucruri", a precizat el.

SUA spun ca vor discuta cu Iranul in pofida declaratiilor "pline de ura" ale lui Ahmadinejad

Statele Unite au denuntat luni declaratiile "pline de ura" ale liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad la adresa Israelului, dar si-au reafirmat determinarea de a deschide dialogul cu Iranul. "Evident este o retorica plina de ura", a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, adaugand ca presedintele Barack Obama a luat "o decizie buna" refuzand ca SUA sa participe la Conferinta ONU antirasism de la Geneva, unde a vorbit Ahmadinejad. "Este evident ca presedintele se opune cu vehementa celor spuse de acesta si, dupa cate am vazut, multi altii s-au opus, de asemenea", a spus el.

Prezenta Vaticanului la reuniunea ONU antirasism tensioneaza si mai mult relatiile cu evreii

Decizia Papei de a trimite o delegatie a Vaticanului la conferinta ONU antirasism a provocat un nou conflict in relatiile cu evreii, care spun ca aceasta reuniune este folosita ca platforma pentru atacarea Israelului, conform Reuters. Grupurile evreiesti au iesit din sala de conferinte cand liderul iranian Mahmoud Ahamdinejad a acuzat Israelul ca a stabilit "un regim rasist si represiv" impotriva palestinienilor. "Prin participarea sa, Vaticanul si-a dat aprobarea pentru ceea ce se pregateste impotriva Israelului", a declarat rabinul Romei, Riccardo Di Segni.

Duminica, Papa a numit conferinta "o initiativa importanta" si si-a exprimat speranta ca va ajuta sa se puna capat "tuturor formelor de rasism, discriminare si intoleranta".

Shimon Samuels, presedintele biroului pentru Europa al Centrului Simon Wiesenthal, a declarat ca Vaticanul "si-a dat aprobarea pentru campania de ura" impotriva Israelului. "Vaticanul este o voce puternica si un boicot ar fi avut un efect puternic", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.