Un deputat britanic eurosceptic s-a revoltat ca presedintele roman Traian Basescu poate decide ca un milion de moldoveni pot calatori liber in Marea Britanie, referindu-se la decizia de accelerare a acordarii cetateniei romane moldovenilor.

Criticand vineri seara decizia Romaniei, Nigel Farange, liderul Partidului pentru Independenta din Marea Britanie (UKIP), a spus: "Eu nu pot sa votez pentru presedintele Romaniei si nici dumneavoastra nu puteti. In acest caz, cum este posibil ca el sa decida cine poate veni in tara noastra?".

"UE ne priveaza de cele mai de baza prerogative, acelea ca noi, britanicii, sa putem decide cine poate sa traiasca printe noi", a adaugat Farange, care este un eurosceptic convins, pentru tabloidul britanic Daily Star.

Marea Britanie va fi invadata de pana la un milion de moldoveni, pentru ca legile europene nesabuite le ofera o portita de intrare in spatiul european, comenteaza publicatia. Romania va acorda cetatenie unui sfert din populatia Republicii Moldovei, facand din acesti oameni cetateni ai Uniunii Europene si acordandu-le dreptul "fostilor moldoveni" de a locui oriunde in UE, inclusiv in Marea Britanie, scrie Daily Star.

Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa si are probleme economice si etnice, fiind divizata de asemenea intre proeuropeni si prorusi, scrie tabloidul britanic. Situatia a fost exploatata de retelele de trafic de persoane, care au adus mii de moldoveni in Marea Britanie, continua tabloidul. Astfel, in luna mai a anului trecut, politia a descoperit o retea care introducea sute de imigranti in Irlanda, dupa ce le vindea pasapoarte romanesti falsificate. In ianuarie 2007, alta banda de moldoveni a fost prinsa folosind barci pentru a transporta clandestini peste Canalul Manecii.

"Suntem hotarati sa ne asiguram ca imigratia este in avantajul poporului britanic", a reactionat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne de la Londra. "Este esential ca aici sa vina si sa munceasca numai cei de care avem nevoie", a adaugat el.

Cetatenii romani fac oricum obiectul unor restrictii in Marea Britanie, neputand sa munceasca decat in anumite domenii si cu permis de munca. Presa britanica, in special cea tabloida, a desfasurat o campanie antiromaneasca similara inainte de aderarea Romaniei la UE, cu scopul de a determina guvernul sa introduca aceste restrictii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.