Bandele de infractori est-europeni, printre care romani si bulgari, folosesc vize de turism pentru a intra in Australia, unde comit fraude in valoare de milioane de dolari, relateaza presa locala.

Potrivit saptamanalului Sunday Telegraph, membrii bandelor est-europene comit de asemenea jafuri sofisticate si au retele de hoti de buzunare. Politia ancheteaza si bande de rusi si est-europeni care fura date bancare ale australienilor prin internet, in timp ce alte bande de romani si sarbi sunt implicate in traficul de droguri in mai multe state din Australia, relateaza NewsIn.

Potrivit politiei, mai multi romani care se ocupau cu furtul de date la bancomate au reusit sa fure astfel milioane de dolari. In ultimele sase luni, dispozitive ce "citesc" cardurile au fost atasate la 40 de bancomate din Sydney, iar patru romani care stateau in hoteluri din Potts Point si Darlinghurst, au fost arestati luna aceasta. Alti cinci romani au fost arestati in Victoria pentru acelasi gen de infractiune, care a facut victime si in Queensland.

Doua dintre persoanele arestate in Sydney au fost condamnate la maxim doi ani de inchisoare, cu recomandarea de a fi deportate la eliberare. De asemenea, politia se pregateste sa extradeze un barbat de origine bulgara din Canada, pentru furt de date de la bancomate, infractiune comisa in Sydney in 2005.

Un oficial din politia antifrauda, Col Dyson, sustine ca est-europenii si rusii constituie o amenintare de proportii. "De ceva vreme, au devenit foarte activi in tot felul de infractiuni ce implica tehnologie", a declarat acesta.

Respectivii infractori vin direct din Europa de Est sau se opresc mai intai in Canada, de exemplu. "In general, vin aici cu o viza de turism de trei luni", a precizat oficialul din politie.

Alte grupuri care au ajuns recent in Sydney includ hoti bulgari de buzunare, care vizeaza femeile in magazine. Autoritatile din Queensland au informat ca bande de romani actioneaza in traficul de droguri in Brisbane, Melbourune, Sydney si Perth.

Un alt oficial al politiei australiene a confirmat ca bandele de est-europeni, inclusiv romani, constituie o amenintare serioasa.

Romanii au gasit o modalitate inedita de a face trafic de droguri, obligandu-si conationali rezidenti in Australia sa primeasca prin posta heroina, cocaina si amfetamine din strainatate. Victimelor, alese dintre persoane fara cazier, li se ordona sa nu deschida pachetele si li se spune cui trebuie sa le predea. Unii dintre cei care primesc astfel de pachete sunt platiti, dar majoritatea sunt obligati sa faca acest lucru fara a primi nimic in schimb.

Un fost oficial din politia australiena specializat in bandele de infractori romani sustine ca "droguri in valoare de milioane de dolari - mai mult heroina si cocaina - au fost aduse in Australia si vor continua sa fie aduse in acest mod". Fostul agent, care in continuare investigheaza bandele de romani ca anchetator privat pentru companii de asigurari, a mai spus ca centrul acestor operatiuni este in statul Victoria. "Infractorii romani nu au niciun respect pentru vietile oamenilor. Sunt in stare sa-ti dea foc la casa, sa te ucida chiar, daca te opui sau alertezi politia", a subliniat oficialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.