Incet, dar sigur criza economica doboara popularitatea premierului Iulia Timosenko, ajunsa din urma de cea a fostului presedinte al Legislativului ucrainean, Arseni Iateniuk, in timp ce ratingul fostului premier Viktor Ianukovici a crescut brusc in aprilie, scrie cotidianul ucrainean Segodnia.

Ratingul lui Arseni Iateniuk, fostul presedinte al Legislativului ucrainean, a ajuns la 13,4%, practic aproape la egalitate cu cel al Iuliei Timosenko, care are 15,6%. In acelasi timp, popularitatea lui Viktor Ianukovici a crescut brusc in aprilie, ajungand la 27,9%. Toti trei au intentia de a candida la alegerile prezidentiale.

Intr-un sondaj realizat in decembrie, liderul opozitiei proruse Viktor Ianukovici, adversarul presedintelui Viktor Iuscenko in 2004 in timpul Revolutiei portocalii, se afla pe primul loc, cu 22,3% din intentiile de vot. Pe locul doi se afla premierul Iulia Timosenko, cu 13,9% din intentiile de vot. Fostul presedinte al Parlamentului ucrainean, Arseni Iateniuk, a carui popularitate a crescut dupa ce a fost demis in luna noiembrie, era cotat cu 7,9% din intentiile de vot.

In cazul in care s-ar organiza cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care ar intra Viktor Ianukovici si Iulia Timosenko, Ianukovici ar obtine 38,4%, in timp ce Timosenko ar avea 29,3%, scrie joi Segodnia.

Viktor Iuscenko, presedintele in exercitiu, care si-a anuntat deja saptamana aceasta intentia de a candida pentru un nou mandat, este pe ultimul loc in sondaj, cu cateva procente, nesemnificative. In decembrie avea 2,4% din voturi.

Potrivit expertilor, cresterea ratingului lui Ianukovici se datoreaza activitatilor asidue desfasurate de partidul sau, care a organizat, la sfarsitul lunii martie, actiuni de protest prin care au reamintit ucrainenilor de existenta unei opozitii in Ucraina, in contextul crizei financiare. Un alt factor este scaderea ratingului comunistilor si al liderului acestora, Petr Simonenko.

Daca alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, Partidul Regiunilor condus de Ianukovici ar obtine 26,9% de voturi, pe locul doi ar fi Blocul Iulia Timoseno (BIUT) - cu 14,9%, iar pe locul al treilea s-ar afla blocul lui Iateniuk cu 9,6%.

Pragul electoral de 3% l-ar trece Blocul lui Litvin cu 5,6% si comunistii cu 4,3%.

Segodnia explica ca acest rezultat le-ar permite regionalilor sa obtina 197 de mandate si sa formeze o coalitie cu formatiunea comunistilor, care ar obtine 32 de mandate. BIUT ar avea 109 de mandate, Blocul lui Iateniuk - 72 de mandate, in timp ce Blocul lui Litvin ar obtine 41 de mandate.

Aceste date sunt prezentate in cel mai recent studiu de cercetare sociologica al Research Branding Group, realizat in perioada 1-9 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.