Numarul bolnavilor de tuberculoza multi-rezistenta a inregistrat o crestere alarmanta in cateva tari din fosta URSS si in provincii ale Chinei, potrivit unei analize globale desfasurata intre anii 2002-2007, informeaza AFP

In 2007, au fost descoperite in total 9,27 milioane de noi cazuri de tuberculoza. Studiul s-a desfasurat in 83 de tari si a implicat peste 90.000 de bolnavi de TBC, relateaza NewsIn.

Datele studiului, publicate astazi in revista americana The Lancet, arata ca un bolnav din noua nu raspunde la tratamentul anti-tuberculoza, ratele de multi-rezistenta (rezistenta la cel putin doua tratamente de baza) situandu-se intre 7% si 22% in noua tari ale fostei URSS, 19% in Moldova si 22% in Azerbaidjan.

Tarile din fosta Uniune Sovietica cunosc o epidemie severa si foarte raspandita, cu cele mai mari rate de prevalenta ale tuberculozei multi-rezistente raportate in ultimii 13 ani, subliniaza studiul.

In mare parte din tarile bogate, printre care Franta, Marea Britanie, Tarile de Jos si Noua Zeelanda, prevalenta tuberculozei multi-rezistente ajunge la o valoare maxima de 1%.

In total, mai mult de o jumatate de milion de cazuri de tuberculoza multi-rezistenta au aparut dupa 2006, jumatate dintre acestea in China si India.

Tipurile cele mai comune de tuberculoza pot fi tratate cu medicamente in valoare de aprox 10 euro, daca sunt diagnosticate din vreme, dar noile radacini ale bolii au intarit imunitatea bolii la antibioticele de baza, impunand tratamente care costa milioane de euro, noteaza autorii studiului.

Riscul de infectare cu tulpini virulente au crescut in ultimii 13 ani in numeroase tari, de exemplu intre 1994 si 2007 de la 1,6 la 2,7% in Corea de Sud. De asemenea, riscurile s-au dublat in anumite regiuni din Rusia.

In plus, o forma virulenta incurabila a bolii, numita intensiv rezistenta, s-a dezvoltat in 37 de tari, dintre care cinci din fosta URSS (Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania si federatia rusa).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.