Un grup de 20 de congresmeni (19 republicani si un democrat) au introdus in Camera Reprezentantilor o rezolutie prin care se cere demisia lui Kofi Annan din functia de secretar general al ONU, ca urmare a implicarii fiului acestuia in scandalul "Petrol contra hrana".
"Programul Petrol contra hrana este un scandal de proportii enorme, care ar putea ajunge pana la cele mai inalte niveluri ale conducerii ONU", a declarat Roger Wicker, autorul rezolutiei. Scott Garett, congresman republican reprezentand New Jersey, a mers chiar mai departe, afirmand ca "intrebarea este daca nu cumva Annan ar trebui sa fie in inchisoare". In 2001, Kofi Annan a primit Premiul Nobel pentru pace. Initiativa din Congres vine la o saptamana dupa ce senatorul Norm Coleman, presedintele comisiei Congresului care cerceteaza acuzatiile de frauda, mita si coruptie legate de programul "Petrol contra hrana" i-a cerut, la randul sau, demisia lui Kofi Annan intr-un articol publicat de "Wall Street Journal".
In paralel, un grup de 78 de congresmeni, condusi de Jeff Flake, au introdus un proiect de lege prin care se stabileste retinerea a 10% din fondurile americane destinate ONU (22% din bugetul organizatiei) in anul fiscal 2005 si 20% in anul fiscal 2006, pana cand presedintele Bush va fi certificat ca ONU a acceptat standardele fixate in lege: dezvaluirea completa a documentelor legate de program, ridicarea imunitatii diplomatice a oficialilor ONU care au profitat in mod ilegal si obligatia ca acestia sa restituie sumele primite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.