Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat pentru NewsIn ca a primit marti confirmarea celui de al doilea caz de deces in urma reprimarii de catre autoritatile comuniste a protestelor din 7 aprilie de la Chisinau.

Dorin Chirtoaca afirma ca victima este Tibuleac Ion, un tanar din satul Bolohani, raionul Orhei, care a suferit mai multe leziuni - coaste rupte, hemoragie interna, picior rupt. "Tanarul prezinta si multe lovituri la cap si pe fata. Acesta a fost deja inmormantat, pentru ca familia nu a facut publica aceasta informatie imediat. Vom incerca sa aflam informatii noi si sa relatam mai multe despre acest caz", a asigurat Dorin Chirtoaca.

Potrivit primarului, familia tanarului spune ca acesta "a fost aruncat ca un caine" sub estacada Spitalului de Urgenta din Chisinau, iar la morga nu li s-a permis sa intre. Familiei i s-a comunicat ca presupusul motiv al decesului a fost electrocutarea: "Familia este socata. Pe data de 7 aprilie baiatul a plecat la Chisinau cu inca un prieten si nu s-a mai intors. Sunt cunostinte in sat care spun ca l-au vazut la televizor in imagini impreuna cu alti protestatari", a declarat pentru NewsIn Dorin Chirtoaca.

Jurnal de Chisinau a scris marti ca in noaptea de 7 aprilie, in urma evenimentelor din centrul capitalei, cadavrul unui tanar a fost aruncat dintr-o masina a Ministerului de Interne moldovean in curtea Spitalului de Urgenta din Chisinau. Victima avea coastele rupte, rani adanci in regiunea tamplelor si un picior fracturat. Potrivit martorilor, corpul neinsufletit al tanarului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o masina alba, marca Niva, apartinand Ministerului Afacerilor Interne. A doua zi, parintii Semion si Tatiana Tibuleac au primit vestea de la medicii de la Spitalul de Urgenta ca fiul lor ar fi murit electrocutat. Li s-a cerut sa vina la morga spitalului cu imbracaminte pentru cel decedat.

Potrivit lui Semion Tibuleac, tatal baiatului, la morga parintilor nu li s-a permis sa vada corpul neinsufletit al fiului. Ei au vazut cadavrul doar dupa ce acesta a fost imbracat. "Unul din lucratorii de acolo mi-a spus ca a fost adus de o masina Niva, alba, apartinand Ministerului Afacerilor Interne, si ca a fost aruncat in curtea Spitalului de Urgenta. Era doar in maieu si pantaloni. Nu ne-au permis sa-l vedem in hainele in care a fost adus. Am constatat ca avea un picior frant, costele rupte. Avea rani adanci in regiunea tamplelor", spune tatal baiatului. "Baiatul nostru nu avea niciun document la el. Prima oara ne-au spus ca l-au gasit in strada. Daca ar fi fost gasit in halul acela, intamplator, in strada, ne intrebam cum de-au reusit sa afle cine e si de unde e, ca a doua zi au si luat legatura cu noi si ne-au informat despre moartea lui", se revolta plangand mama baiatului, Tatiana.

Ion a fost inmormantat sambata, 11 aprilie. Parintii nu au consultat un avocat, dar spun ca vor sa cunoasca adevarul despre moartea fiului lor.

Primarul de Chisinau sustine ca, din pacate, in Republica Moldova continua cazurile de tortura, tratament inuman si degradant in locurile de detentie si in continuare sunt arestati oameni. "Din pacate, pana in prezent nu am vazut o reactie internationala adecvata - in afara de o singura persoana, reprezentant al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care a intrat intr-un singur penitenciar, altcineva nimeni din organismele internationale nu a incercat sa se documenteze direct. Cel putin nu am vazut persoane din partea comunitatii internationale sau a Comitetului pentru prevenirea torturii aici, la Chisinau, in vederea intrarii in comisariate si opririi acestei terori", a aratat Dorin Chirtoaca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.