Echipa premierului ucrainean candidat la Presedintie, Viktor Ianukovici, l-a acuzat pe presedintele Leonid Kucima ca il sprijina pe liderul Opozitiei, Viktor Iuscenko * Pe cine va sprijini "Tarul" Vladimir Putin la prezidentialele din 26 decembrie?

Premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, nu se mai considera "candidatul puterii" la Presedintie, deoarece seful statului ucrainean, Leonid Kucima, este dispus sa-l sustina in alegeri pe rivalul sau, Viktor Iuscenko. Aceasta declaratie a fost facuta ieri de catre Taras Ciornovil, noul sef de campanie electorala al lui Viktor Ianukovici, transmite Rompres. Reprezentantul premierului Ianukovici a apreciat, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, ca era evident de ceva timp ca presedintele Leonid Kucima este dispus sa-l sprijine pe Iuscenko. "In realitate, institutiile administratiei locale lucreaza pentru Iuscenko, in cea mai mare parte a regiunilor Ucrainei, iar alegerile de la 21 noiembrie au fost falsificate in favoarea sa", a acuzat Taras Ciornovil. "Stiam de foarte mult timp ca ginerele lui Kucima, Viktor Pinciuc, il sustine in mod deschis pe Iuscenko si sprijina financiar campania acestuia", a adaugat reprezentantul lui Viktor Ianukovici. Echipa de campanie a lui Ianukovici va lucra de acum incolo "nu pentru candidatul Puterii, ci pentru un candidat care beneficiaza de o pozitie proprie si care este sprijinit de milioane de alegatori", a conchis Taras Ciornovil, referindu-se la noua pozitie politica a premierului Viktor Ianukovici. Taras Ciornovil a fost desemnat luni de catre Ianukovici sef al echipei sale de campanie electorala.

Alegerile prezidentiale din Ucraina, care au fost fraudate, conform SUA, UE si OSCE, in favoarea candidatului pro-rus Viktor Ianukovici si in defavoarea invingatorului de drept, pro-europeanul Viktor Iuscenko, vor fi reorganizate pe 26 decembrie, atunci cand se vor infrunta tot Iuscenko si Ianukovici.

Ultimele ore ale Guvernului de la Kiev

Aceasta brusca schimbare de pozitie a echipei lui Viktor Ianukovici poate determina caderea rapida a Guvernului Ianukovici. Astfel, presedintele Leonid Kucima poate dizolva foarte usor Guvernul, prin semnarea motiunii votata recent de Parlamentul de la Kiev prin care Executivul primea un vot de neincredere. De altfel, presedintele Parlamentului ucrainean, Volodomir Litvin, a asigurat ieri seara ca presedintele Kucima urma sa semneze astazi actul de demitere a Guvernului prim-ministrului Viktor Ianukovici si de dizolvare a Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei. Potrivit presedintelui Parlamentului ucrainean, Leonid Kucima urmeaza sa asiste azi la sedinta Legislativului, sa semneze in paralel demisia Guvernului, sa numeasca un prim-ministru interimar si sa dizolve Comisia Electorala Centrala.

In ultimele luni, candidatul pro-rus Viktor Ianukovici a fost sustinut "fara perdea" atat de presedintele ucrainean Leonid Kucima cat si de presedintele rus Vladimir Putin. In prezent, in mediile politice internationale circula mai multe scenarii privind viitorul politic al Ucrainei, majoritatea vehiculand varianta conform careia Leonid Kucima va incerca sa pastreze cat mai mult timp puterea in Ucraina.

"Rusia, stapanul imperial al Ucrainei"

Statele Unite ale Americii nu doresc sa-si impuna influenta in Ucraina, a declarat ieri la Sofia secretarul de Stat american Colin Powell, citat de Reuters. De remarcat ca referindu-se la relatia dintre Kiev si Moscova, agentia britanica Reuters mentioneaza ca "Rusia este, de secole, stapanul imperial al Ucrainei". "Nu suntem intr-o competitie, noi nu cerem ucrainenilor sa aleaga intre est si vest", a declarat seful diplomatiei americane la reuniunea OSCE de la Sofia. Secretarul american de Stat a respins acuzatiile formulate de Rusia, care a denuntat ingerinta Occidentului in spatiul fostei Uniuni Sovietice, mai ales in Ucraina, relateaza Mediafax. Conceptul de "sfera de influenta nu se aplica pentru situatia din Ucraina", a comentat Colin Powell.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.