Opozitia din R.Moldova este de parere ca initiativa comunistilor privind renumararea voturilor nu este in masura sa elucideze fraudarea scrutinului, in timp ce comunistii spun ca opozitia se discrediteaza atunci cand declara ca nu va participa la renumarare, comenteaza NewsIn.

Intr-o declaratie comuna, cele trei partide de opozitie care au depasit pragul electoral la parlamentarele din 5 aprilie – Partidul Liberal, Partidului Liberal Democrat din Moldova si Alianta Moldova Noastra, spun ca nu vor participa la procesul de renumarare a voturilor initiat de Partidul Comunittilor si dispus de Comisia Electorala Centrala pentru 15 aprilie. Potrivit declaratiei, initiativa nu este in masura sa elucideze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral.

"Miile de reclamatii venite de la alegatori si contestatiile partidelor de opozitie nu au avut in vedere incalcari la numararea voturilor, ci alte tipuri de frauda: intocmirea frauduloasa a listelor electorale de baza si suplimentare, inclusiv cresterea nejustificata a numarului de alegatori cu aproximativ 400.000, inscrierea in liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicata, votarea repetata, semnaturi in dreptul numelor persoanelor decedate si ale celor plecate peste hotare etc. Initierea procedurii de renumarare a voturilor impiedica partidele de opozitie sa continue activitatea de copiere a listelor electorale", se spune in declaratia celor trei partide de opozitie.

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianta Moldova Noastra considera ca, in realitate, initiativa PCRM urmareste scopul de a ascunde fraudele adevarate care s-au produs.

"In acelasi timp, prin participarea partidelor de opozitie la renumararea voturilor, PCRM incearca sa legitimeze rezultatele votului si sa lipseasca partidele de opozitie de posibilitatea de a ataca in instanta fraudele descoperite. In plus, PCRM incearca, printr-o noua mistificare, sa obtina noi mandate de deputat, care i-ar asigura posibilitatea de a alege presedintele republicii", se mai spune in declaratie.

Din considerentele mentionate, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianta Moldova Noastra declara ca nu vor participa la actiunea de renumarare a voturilor de la 15 aprilie. Cele trei partide vor desfasura in continuare activitatea de verificare a listelor electorale, a corectitudinii lor si a modului cum s-a votat, urmand ca rezultatele acestei investigatii de mare amploare sa fie prezentate Curtii Constitutionale, opiniei publice si organismelor internationale, se mai precizeaza in declaratia semnata de liderii PL. PLDM si AMN.

In acelasi timp, unul din membrii influenti ai Partidului Comunistilor, presedintele Comisiei Juridice din fostul Parlament, Vladimir Turcanu, a declarat pentru presa rusa ca refuzand sa participe la renumararea voturilor, propusa de PCRM, opozitia moldoveana se discrediteaza.

"Inca de acum patru ani, Parlamentul moldovean a trecut Comisia Electorala Centrala sub controlul opozitiei. In felul acesta, ne-am creat din timp imunitate fata de eventualele acuzatii de fraudare a alegerilor. In plus, in 22 din cele 32 de raioane puterea este detinuta de opozitie, iar listele electorale sunt facute de organele puterii locale", a subliniat Vladimir Turcan.

Potrivit lui, "daca listele nu sunt corecte, opozitia trebuie sa-si prezinte obiectii doar siesi".
"In plus, listele au fost afisate, conform Codului Electoral, cu 20 de zile inainte de alegeri in toate sectiile de votare pentru a fi consultate de toti doritorii", a mai spus Turcan.

Potrivit lui, eventualul refuz al opozitiei de la participarea la renumararea voturilor "este inca o confirmare a slabiciunii si imaturitatii ei politice". "In acelasi timp, toate cate se intampla sunt de fapt o recunoastere din partea opozitiei a primelor rezultate ale alegerilor pentru Parlamentul moldovean si o confirmare a faptului ca singura forta care este capabila sa-si asume responsabilitatea pentru tara este Partidul Comunistilor. Asta, pentru ca tocmai PCRM a iesit cu initiativa renumararii voturilor", a subliniat fruntasul comunist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.