Majoritatea membrilor partidelor de opozitie care au intrat in Parlament dupa alegerile din 5 aprilie trebuie sa aleaga intre mandatul de parlamentar si cetatenia romana, au declarat, pentru Interfax, surse de la Curtea Constitutionala a R. Moldova.
Potrivit sursei, conform datelor alegerilor prezentate Curtii Constitutionale si datelor privind viitorii deputati, 22 dintre cei 101 parlamentari alesi la 5 aprilie, carora Curtea Constitutionala trebuie sa le valideze mandatele dupa renumararea voturilor, detin si cetatenia unui alt stat.

"Ei detin sau au depus dosarele pentru obtinerea celei de a doua cetatenii. In toate cazurile este vorba de cetatenia romana. 22 dintre 41 de parlamentari din partea partidelor de opozitie sunt sau vor sa devina cetateni romani”, a declarat reprezentantul Curtii Constitutionale, potrivit NewsIn.

Parlamentul moldovean a initiat o lege prin care functionarii publici vor fi verificati de catre Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), urmand sa isi declare, pe langa starea civila, afilierea politica si venituri, cetatenia pe care o au membrii familiei, inclusiv parintii.

La vremea respectiva, deputatii din opozitie au protestat vehement impotriva adoptarii legii, spunand ca aceasta constituie o revenire la practicile totalitare din perioada stalinista si preia metodele KGB-ului sovietic.

CEDO a calificat legea care interzice persoanelor cu multipla cetatenie accesul la functii publice in Republica Moldova ca fiind una discriminatorie si contrara Conventiei pentru drepturile omului si Conventiei pentru cetatenie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.