Britanicii se indreapta din ce in ce mai mult spre religie, din cauza crizei financiare, nu numai pentru consolare spirituala, ci si pentru sfaturi legate de credite si de finante, anunta Financial Times

Astfel, cererea din ce in ce mai mare de consultanta financiara si legala din partea lacaselor de cult determina multe dintre acestea sa lanseze noi tipuri de servicii.

La moscheea din Regent Park, Londra, unul dintre cele mai mari centre culturale musulmane din Marea Britanie, cererea de consultanta legala gratuita a crescut de trei ori pe parcursul agravarii crizei, sustine Adnan Mahmood, un avocat care pana recent si-a oferit gratuit serviciile, citeaza NewsIn.

Abdullah Abdou, librarul centrului, a spus ca numarul celor care au aplicat pentru programul de ajutor zakat a crescut semnificativ. Zakat este principiul islamic conform caruia un anumit procent din veniturile unei persoane trebuie dat saracilor.

Biserica Anglicana si sinagogile au reactionat la criza prin lansarea de proiecte pentru ajutarea enoriasilor cu datorii.

Printre proiecte se regaseste si "reteaua de criza a creditelor", formata din experti precum avocati si specialisti in recrutari, infiintata de Yitzchak Schochet, rabin la sinagoga Mill Hill din Londra, cu scopul de a ajuta membrii comunitatii evreiesti.

Centrele crestine de consultanta, printre care si Christians Against Poverty, s-au reunit cu clerul anglican luna trecuta, in cadrul unui workshop pentru sustinerea persoanelor ce se confrunta cu saracia.

"Suntem alarmati de numarul de cereri. Se pare ca organizatia Christians Against Poverty primeste 3.500 de noi cereri in fiecare zi", a declarat Jack Maple, consultant in cadrul Diocezei din Londra.

Centrele ofera trainig pentru parohii si pot oferi sfaturi si ajutor practic, precum negocieri cu creditorii. Un alt proiect anglican lansat recent este Money Advice Centre, un serviciu de consultanta non-profit din cadrul Bisericii St. Paul din Londra. Din luna octombrie, opt voluntari au fost pregatiti pentru a acorda consultanta financiara.

Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate in martie de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr).

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut (PIB) scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare.

Fondul Monetar International a avertizat in martie ca economia Marii Britanii s-ar putea comprima in continuare si anul viitor, chiar si dupa ce economiile majoritatii sau tuturor competitorilor Regatului vor reincepe sa creasca. Astfel, FMI-ul se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada cu 3,8% anul acesta, peste estimarile din ianuarie privind o scadere a PIB-ului cu 2,8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.