O grupare desprinsa din IRA a amenintat ca va lansa atacuri armate in Marea Britanie, in cadrul campaniei sale pentru Irlanda unita, relateaza Reuters.

Adevarata IRA, o grupare paramilitara care s-a desprins din Irish Republican Army (IRA), si-a asumat, printre altele, responsabilitatea pentru uciderea in 2006 a lui Denis Donaldson, fost lider ar partidului Sinn Fein si spion britanic, si l-a amenintat pe actualul numar doi al formatiunii, Martin McGuiness.

Sinn Fein reprezinta aripa politica a IRA, iar McGuiness a fost un comandant al gruparii in anii '70.
Intr-un interviu acordat duminica ziarului irlandez Sunday Tribune, reprezentantul Adevaratei IRA a declarat ca miscarea intentioneaza sa atace Marea Britanie "cand va fi oportun".

Desi este o grupare mica si beneficiaza de un sprijin redus din partea comunitatii catolice, Adevarata IRA a demonstrat ca poate comite astfel de atacuri. Potrivit NewsIn, aceast a lansat in urma cu noua ani un atac cu racheta asupra sediului general din Londra al Agentiei britanice de spionaj MI6.

Adevarata IRA, care si-a asumat deja responsabilitatea pentru uciderea a doi soldati britanici la cazarma din Massereene din Irlanda de Nord la 7 martie, a precizat ca va ataca in continuare soldatii din provincia britanica. "Óglaigh na hÉireann (numele in irlandeza folosit de IRA - n.red.) va ataca in continuare fortele britanice de ocupatie oriunde si oricand vom hotari acest lucru", a adaugat reprezentantul.

Adevarata IRA s-a desprins in 1997 din Irish Republican Army in urma unui diferend cu privire la implicarea organizatiei in procesul de pace din Irlanda de Nord, care a pus capat in 1998 celor 30 de ani de conflicte soldate cu moartea a peste 3.600 de persoane.

Atacurile din Massereene au fost cele mai violente dupa incheierea acordului de pace.

Potrivit Sunday Tribune, gruparea isi va asuma public responsabilitatea pentru moartea lui Donaldson in timpul comemorarii Revoltei de Pasti, insurectia din 1916 organizata in Irlanda si indreptata impotriva Marii Britanii.
Donaldson a fost impuscat mortal in aprilie 2006, la patru luni dupa ce a recunoscut ca a lucrat mult timp pentru serviciul britanic de spionaj, dar nicio grupare nu si-a asumat responsabilitatea pentru moartea lui. "Am vrut mereu sa recunoastem operatiunea, dar am asteptat pana ce am omorat personal militar al Coroanei. Acest lucru a fost realizat la Massereene", a declarat purtatorul de cuvant al gruparii.

"Zilele unei campanii cu operatiuni militare zilnice sau la fiecare doua zile s-au incheiat. Cautam tinte importante, insa vom profita, desigur, si cand alte tinte se vor prezenta", a adaugat reprezenantul.
Sunday Tribune a precizat ca gruparea l-a amenintat pe McGuiness, care a denuntat atacul de luna trecuta si uciderea unui politist de catre o alta grupare desprinsa din IRA, Continuitatea IRA.

"Lasati-ne sa-i amintim fostul nostru camarad (McGuiness - n.red.) natura si actiunile unui tradator", scrie comunicatul gruparii, facand referire la Donaldson. "Niciun tradator nu va scapa de justitie, indiferent de moment, rang sau actiuni din trecut. Miscarea republicana are memorie buna", precizeaza textul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.