Stigmatizarea Romaniei si a jurnalistilor romani este o atitudine periculoasa, avertizeaza organizatia Reporteri fara frontiere (Reporters sand frontieres, RSF), cerand autoritatilor moldovene sa se abtina sa recurga la violenta si sa respecte dreptul jurnalistilor de a informa

Situatia din Republica Moldova se agraveaza, autoritatile recurg la violenta si aresteaza jurnalisti, atrage atentia organizatia Reporteri fara frontiere, cerand autoritatilor sa inceteze violentele impotriva presei. "Cerem autoritatilor moldovene sa dea dovada de retinere si discernamant. Este datoria lor sa se asigure ca jurnalistii retinuti sa fie eliberati in cel mai scurt timp si sa faca in asa fel incat profesionistii media sa poata lucra liber si in siguranta", a declarat organizatia, potrivit NewsIn.

Presa romaneasca este in mod deosebit in vizorul autoritatilor de la Chisinau, remarca RSF, vorbind despre cazurile Evgheniei Kironaki si a echipei sale de la Realitatea TV, despre Doru Dendiu de la TVR, precum si de Petru Terguta de la Antena 3, care potrivit RSF a iesit din Republica Moldova sub escorta OSCE, dupa ce primise avertismente telefonice ca va fi arestat cat de curand.

"Stigmatizarea Romaniei si a jurnalistilor romani este o strategie periculoasa. Atat autoritatile moldovene, cat si puterile straine trebuie sa se abtina sa alimenteze violenta, in special violenta etnica", a precizat organizatia. In 9 aprilie, RSF condamnase oprirea la granita a mai multi jurnalisti romani care incercasera sa intre in Republica Moldova pentru a relata despre evenimentele de saptamana aceasta.

"Cerem OSCE sa adopte o pozitie ferma. Protectia libertatilor publice si a jurnalistilor tine in mod direct de mandatul sau", conchide Reporteri fara frontiere, enumerand cazurile de arestari si violente comise impotriva jurnalistilor moldoveni. Este vorba despre Oleg Brega de la Jurnal TV, agresat de cinci barbati in 8 aprilie, in timp ce filma un reportaj si arestat a doua zi impreuna cu colegul sau Vasile Costiuc. Cel din urma a fost eliberat, dar Brega este in continuare in detentie. RSF atrage atentia si asupra arestarii Rodicai Mahu, redactor-sef al Jurnalului de Chisinau in 10 aprilie, acuzata ca "strangea si evalua informatii pentru atacarea unei cladiri guvernamentale". Mahu a fost eliberata dupa cateva ore. Si cameramanul ProTV Chisinau Constantin Rogodantev a fost brutalizat in noaptea de 9 aprilie de politisti cu fetele acoperite.

Elsa Vidal, sefa Biroului pentru Europa si Spatiul fost sovietic al URSS, spune ca RSF a fost contactata de mai multi jurnalisti aflati in dificultate in Republica Moldova. "Am avut informatii alarmante privind arestarea unor jurnalisti, privind agresiuni impotriva acestora. Exista jurnalisti despre care nu mai stim nimic. Nu mai avem nici un fel de vesti dupa ce au fost arestati si stim, de altfel, ca jurnalistii romani sau acreditati din partea unor media romanesti au cea mai mare dificultate fie sa intre in tara, fie, daca sunt deja la Chisinau, sa lucreze in siguranta", a declarat Elsa Vidal pentru RFI, potrivit RADOR.

Pe de alta parte, reactia Moscovei este si ea nelinistitoare, spune Elsa Vidal. "Rusia a luat o pozitie foarte ferma contra manifestatiilor si, pornind de aici, destul de ostila fata de Romania. Cred ca exista date geografice in aceasta abordare. Trebuie in mod absolut sa reusim sa calmam situatia. Nu trebuie sa intram intr-un discurs ce opune nationalitatile. Cred ca trebuie sa fim foarte prudenti. Discursul ce blameaza Romania si pe romani pentru manifestatiile ce se desfasoara la Chisinau este foarte periculos si atat UE, cat si Rusia, trebuie sa fie determinate sa calmeze situatia", a precizat Vidal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.