Procuratura Generala a R.Moldova a anuntat vineri ca cetateanul roman Jordan N. a fost retinut joi, fiind suspectat ca a organizat actiuni de uzurpare a puterii de stat si "dezordine de masa", dupa ce au fost descoperite harti ale orasului Chisinau, fotografii si sticle incendiare la resedinta sa. Intre timp, jurnalisti moldoveni si romani, deopotriva, sunt retinuti si hartuiti in permanenta.
“In cadrul examinarii cauzei penale pe faptul organizarii dezordinii de masa si actiunilor intreprinse de uzurpare a puterii de stat a fost retinut cetateanul Romaniei Jordan N”, se arata in comunicatul de presa postat pe pagina de internet a institutiei.

Serviciul de presa al Procuraturii informeaza ca pe 9 aprilie resedinta lui Jordan a fost perchezitionata. Au fost gasite harti multiplicate ale orasului Chisinau, fotografii ale cladirilor administrative, inclusiv a Parlamentului si Presedintiei si sticle cu substante inflamabile special adaptate.

La ora actuala, procurorii efectueaza actiuni de urmarire penala si cerceteaza circumstantele celor intamplate, adica a violentelor din ultimele doua zile, pentru ca sa fie identificate toate persoanele implicate. Acestea vor fi trase la raspundere, se adauga in comunicat.

Jurnalistii, hartuiti de autoritati

Situatia jurnalistilor din Moldova se agraveaza, avertizeaza organizatiile de media de la Chisinau

De asemenea, pe portalul web www.curaj.net, a fost postat un anunt conform caruia jurnalistul si unul dintre fondatorii organizatiei nonguvernamentale, Hyde Park, Oleg Brega este la Procuratura Generala a R.Moldova pentru a scrie o plangere privind perchezitia care a avut loc aseara acasa la el si despre care la procuratura “nu se stia nimic”. In data de 9 aprilie, casa lui Oleg Brega a fost perchezitionata fara mandat. In paralel, Oleg a fost anuntat ca modem-ul care apartine asociatiei Hyde Park a fost folosit in noaptea asta (intre 9 si 10 aprilie), conform anuntului.

Oleg Brega are dubla cetatenie, romana si moldoveneasca si este fratele unuia dintre initiatorii protestului, adept al democratiei si libertatii de exprimare, Ghenadie Brega. Conform site-ului, membrii Hyde Park, asociatie activa in Republica Moldova, care lupta pentru democratie, sunt “vanati”. Cu alte cuvinte, perchezitionarea fara mandate a locuintelor jurnalistilor si romanilor s-ar putea sa fie pretext pentru gasirea unor probe care ar putea sa dea indicii, nu neaparat adevarate, ce pot fi folosite de guvernare in vederea gasirii unor vinovati pentru protestele incepute marti in tara.

Redactorul-sef al publicatiei Jurnal de Chisinau, ziar de opozitie, Rodica Mahu, a fost retinut ,vineri, ntr-un mod bizar. “Redactorul sef al Jurnal de Chisinau, Rodica Mahu, a fost retinuta cateva minute in urma din spatele Guvernului de persoane in civil si urcata intr-o masina alba care a plecat intr-o directie necunoscuta”, scrie intr-un anunt postat pe acesta pagina. "Redactorul sef al Jurnal de Chisinau a fost eliberata dupa mai bine de doua ore de la retinere" se arata pe site.

Jurnalist TVR, retinut de militie

Corespondentul Televiziunii Romane in Republica Moldova, Doru Dendiu, a fost retinut de militie, se arata intr-un anunt pe pagina de internet a TVR.

Conform acestuia, televiziunea a informat deja Ministerul Afacerilor Externe (MAE) despre acest incident.

In ultimele zile au existat o serie de jurnalisti care au reclamat ca nu le este permis accesul in Republica Moldova. Jurnalistii straini care nu au putut intra in R.Moldova sunt de la France Presse, Associated Press, EPA si Reuters. Dintre jurnalistii romani, este vorba despre ziaristi de la Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si Realitatea TV. Jurnalistii au fost intorsi din drum la diverse puncte de trecere a frontierei, sub diverse pretexte administrative, cu toate ca adevaratul motiv a fost probabil faptul ca ei au cetatenie romana. Jurnalistii din alte tari au putut intra in R. Moldova din Ucraina.

Autoritatile romane nu au fost informate oficial despre retinerea niciunui cetatean roman in Moldova

Autoritatile romane nu au fost informate oficial de catre autoritatile moldovene despre retinerea vreunui cetatean roman la Chisinau, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, dupa reuniunea Consiliului fostilor ministri de externe si fostilor presedinti convocata la MAE, anunta NewsIn.

Romania a sesizat CE in legatura cu incalcarea acordurilor de catre Republica Moldova


Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu declarase joi seara la TVR ca are confirmari neoficiale ca printre cei arestati la Chisinau se afla cetateni romani. "Neoficial, avem confirmari, dar asteptam, in mod natural, serios, raspunsul autoritatilor de la Chisinau", a spus Diaconescu.

Autoritatile moldovene au anuntat arestarea a 200 de persoane in urma protestelor de la Chisinau din ultimele zile. Opozitia afirma ca este vorba de mult mai multi arestati si a cerut publicarea numelor lor si a faptelor de care sunt acuzati.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.