Romania a sesizat Comisia Europeana in legatura cu incalcarile grave ale acordurilor europene comise de Republica Moldova si a solicitat Chisinaului sa informeze care este numarul romanilor retinuti in Republica Moldova, a anuntat joi ministrul Cristian Diaconescu.

Diaconescu: Cetatenia nu poate fi un criteriu pentru introducerea vizelor

"In ultimele zile autoritatile de la Chisinau au luat o serie de masuri care sunt arbitrarii si descriminatorii, aceasta nefiind numai parerea Romaniei", a aratat Cristian Diaconescu, spunand ca cea mai dura dintre masuri este reintroducerea vizelor pentru romani.

Potrivit NewsIn, Ministerul de Externe a fost notificat de partea moldoveana in legatura cu introducerea vizelor abia miercuri la ora 21.00, in conditiile in care noua masura urma sa intre in vigoare de la ora 00.00, adica peste trei ore.

Diaconescu a explicat ca aceasta masura este discriminatorie, pentru ca introduce criteriul cetateniei drept criteriu de impunere a regimului vizelor, or masura trebuie sa vizeze categorii de calatori.

"Stabilirea fara niciun fel de fundament juridic a criteriului cetateniei romane privind obligativitatea introducerii vizelor (...) este o masura discriminatorie, deoarece potrivitul acordului dintre R. Moldova si Comisia Europeana, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, in orice caz nu pe criteriul nationalitatii", a punctat ministrul.

In al doilea rand, a reliefat Diaconescu, Republica Moldova a incalcat acordul cu UE privind facilitarea vizelor si readmisia, care stipuleaza necesitatea notificarii Bruxelles-ului cu 48 de ore inainte de luarea unei astfel de masuri. "Pana la aceasta ora notificarea de catre R. Moldova nu a fost facuta", a informat ministrul roman de externe. Diaconescu a precizat ca Romania a sesizat deja Comisia Europeana si partenerii europeni in legatura cu aceste aspecte.

"Consideram ca este o actiune nesabuita, care arata distanta imensa intre declaratiile autoritatilor de la Chisinau si disponibilitatea reala de a actiona in spirt european", a punctat seful diplomatiei.

MAE recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in R. Moldova

O alta problema o reprezinta masurile luate impotriva cetatenilor romani. "Incepand de ieri, autoritatile de la Chisinau desfasoara o actiune metodica de identificare a persoanelor care au participat la manifestarile din 7 si 8 aprilie. Din declaratiile publice ale procurorului general moldovean, exista peste 200 de persoane arestate, printre care se afirma ca ar fi si cetateni straini. Am facut o notificare si facem un apel ferm catre autoritatile din Republica Moldova de a ne preciza oficial numarul cetatenilor romani retinuti si de a permite personalului de la Consulatul Romaniei de a intra in legatura cu acestia pentru a le acorda asistenta consulara conform legilor internationale", a spus ministrul.

"Ca si o consecinta a acestor fapte si date fiind evolutiile din Republica Moldova, MAE roman considera ca situatia din Republica Moldova ridica probleme serioase pentru securitatea cetatenilor romani si le recomanda sa evite calatoriile in aceasta tara. Stim ca aceasta solicitare pune pe multi detinatori de dubla cetatenie intr-o situatie dificila, in special in conditiile in care urmeaza sarbatorile Pastelui ortodox. Suntem pusi insa in postura de a face si o asemenea recomandare, in urma actiunilor autoritatilor de la Chisinau", a explicat ministrul.

Romania a solicitat UE si NATO solidaritate pentru contracararea "derapajelor" din regiune

Romania a solicitat partenerilor din UE si NATO solidaritate privind contracararea derapajelor de la normelor democratice si de drept international care creeaza surse de instabilitate in regiunea in care se afla Romania, a mai declarat Cristian Diaconescu.

Seful diplomatiei a avut joi dimineata o intalnire cu ambasadorii la Bucuresti ai statelor membre UE si NATO de la Bucuresti. "I-am informat in legatura cu modul in care Romania vede relatia cu Republica Moldova", a spus acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.