Mai multe site-uri din Republica Moldova au fost blocate de furnizorul de internet Moldtelecom, companie de stat, in conditiile in care aceste site-uri erau folosite de tineri pentru a comunica despre evenimente in desfasurare si pentru a face comentari.

Site-urile unimedia.md, unimedia.info, jurnaltv.md, hotnews.md, protv.md, facebook.com, odnoklassniki.ru sau twitter.com se numara printre site-urile cu probleme, informeaza NewsIn.

"Blogul HotNews.md nu mai poate fi accesat de catre abonatii Moldtelecom. Asta inseamna, ca Moldtelecomul, companie de stat, pune in aplicare indicatiile de a bloca sursele de stiri online care nu convin actualei guvernari", scrie pe site-ul hotnews.md. Probabil, conducerea Voronin incearca modalitati care sa nu permita accesul moldovenilor la informatii.

Manifestatiile din R.Moldova, care au urmat victoriei comunistilor in alegerile de duminica, au inceput lunea trecuta printr-o impresionanta manifestatie spontana a tinerilor, care s-au strans in piata din centrul Chisinaului raspunzand apelurilor lansate pe reteaua de socializare Twitter sau prin SMS-uri.

Modalitatea inedita de comunicare pusa la dispozitie de noile tehnologii si mai ales de internet a facut ca aceste proteste, ce au culminat marti cu violente, sa fie numite "Revolutia Twitter".

Un mesaj asemanator, transmis pe internet si sms, a circulat zilele trecute chemand la o "mare revolutie" pentru vineri, la ora 10.00. Guvernul moldovean a avertizat insa ca o repetare a violentelor de marti, cand au fost devastate sediile Parlamentului si Presedintiei, ar putea duce la "jertfe umane". In aceste conditii, opozitia moldoveana le-a recomandat simpatizantilor sa ramana acasa si sa nu participe la mitingul de vineri, temandu-se ca puterea se va folosi de acest pretext pentru a pune la cale provocari.

Revolutia Twitter: Zeci de mii de tineri au protestat la Chisinau impotriva comunismului

In timpul manifestatiilor de marti, comunicatiile cu R. Moldova s-au desfasurat, de asemenea, cu dificultate. Site-urile majoritatii publicatiilor si televiziunilor antiguvernamentale nu au functionat, nici unele site-uri ale unor ministere-cheie, de la care se asteptau informatii oficiale, televiziunile din Romania nu au mai fost transmise prin reteaua de cablu, e-mailurile au fost primite cu ore intarziere, iar comunicatiile telefonice au fost ingreunate. In schimb, site-urile proguvernamentale au putut fi accesate.

Vineri dimineata, la ora 10.00, in Piata Marii Adunari Nationale, unde era convocat mitingul, se adunasera foarte putine persoane. Cum foarte multi jurnalisti, in special corespondenti din Romania, au fost intimidati sau chiar expulzati in ultimele zile, site-urile de stiri si retelele de comunicare sunt o modalitate de informare asupra evenimentelor de la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.