Eurodeputatul PNL Cristian Busoi a solicitat UE sa nu ramana impasibila si sa se implice in gasirea unor modalitati de rezolvare a situatiei din Republica Moldova, intr-o scrisoare adresata oficialilor europeni Javier Solana si Benita Ferrero - Waldner.

"Uniunea Europeana trebuie sa sustina in continuare parcursul european al Republicii Moldova, dar nu poate ramane impasibila la manifestarile de incalcare a drepturilor omului sau la incercarea autoritatilor de a falsifica vointa cetatenilor de schimbare si de transformare a Republicii Moldova intr-un stat cu adevarat democratic si prosper", a sustinut Busoi, informeaza NewsIn.

In scrisoarea adresata oficialilor europeni - Javier Solana, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa si de Securitate Comuna, si Benita Ferrero - Waldner, Comisarul responsabil de relatiile externe si politica europeana de vecinatate, - Busoi a solicitat ca institutiile europene sa nu accepte frauda electorala din Republica Moldova si sa se implice in gasirea unor modalitati de rezolvare a situatiei grave care ameninta sa degenereze in continuare.

Eurodeputatul liberal, membru al conducerii centrale a PNL, a atras atentia asupra neregularitatilor inregistrate chiar din campania electorala - "opozitia a fost hartuita, liderii partidelor de opozitie nu au avut acces la televiziunea publica, iar institutiile oficiale ale statului au facut campanie deschis pentru comunistii aflati la putere".

"De asemenea, tiparirea a 200.000 de buletine de vot suplimentar fata de numarul de electori aflati pe liste, precum si numarul foarte mare de votanti pe listele suplimentare sau de nume care nu mai corespundeau cu realitatea nu sunt decat dovezi foarte clare ca vointa cetatenilor din Moldova a fost viciata de dorinta guvernului comunist de a se perpetua la putere. De aceea, oficialii europeni nu trebuie sa se grabeasca in a declara ca alegerile au fost in mare parte corecte si ar trebui sa se implice in a cere autoritatilor electorale din Republica Moldova sa trateze cu responsabilitate contestatiile si sa puna la dispozitia partidelor din opozitie listele electorale", a solicitat Cristian Busoi.

Eurodeputatul a precizat ca violentele nu reprezinta o solutie, iar protestele ar trebui sa fie pasnice, iar oficialii europeni "ar trebui sa fie fermi in a cere autoritatilor moldovene sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor si sa se implice intr-un dialog constructiv cu partidele liberale din opozitie si cu societatea civila pentru a gasi solutii de detensionare a situatiei".

In Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului erau stranse miercuri la pranz in jur de 2.000 de persoane, care protestau pasnic, dar circulatia ple bulevardul Stefan cel Mare era blocata, iar transportul public redirectionat catre alte strazi.

Protestatarii scandeaza lozinci anticomuniste, cer repetarea alegerilor si solicita guvernantilor sa vina in fata lor. Atmosfera este calma, iar manifestantii sunt avantajati si de vremea frumoasa.

Politia este deocamdata in asteptare, membrii fortelor de ordine stau cu scuturile lasate in jos, asezati pe treptele Guvernului. Protestatarii, la randul lor, par sa fie in asteptarea unor intariri.

In paralel, in dreptul sediilor Presedintiei si Parlamentului, care marti au fost vandalizate si incendiate, echipe mobile adunau gunoiul lasat in urma de protestatari, sub paza politiei. Jurnalistii puteai intra sa fotografieze sediile devastate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.