Granicerii moldoveni au informat verbal, in cursul diminetii de ieri, autoritatile romane ca toate vamile din judetele Iasi, Vaslui si Galati au fost inchise.
Activitatea la Vama Leuseni a fost reluata

Punctul de trecere a frontierei de la Sculeni a fost deschis

Circa 150 de studenti basarabeni, din Iasi, Timisoara si Ploiesti, asteptau miercuri, in jurul orei 11.00, sa plece cu trei autocare, spre vama Sculeni, in incercarea de a trece granita. Un student din Ploiesti a declarat ca partidele de opozitie din Republica Moldova le vor pune la dispozitie un grup de avocati care sa-i ajute in eventualitatea in care vor ajunge la vama moldoveneasca Sculeni. "Vrem sa ne apere drepturile. Mie, daca imi expitra viza in Romania, eu ce sa fac, unde sa ma duc? E aberant ce se intampla", a declarat studentul basarabean din Ploiesti.

Presedintele Asociatiei Tinerilor Basarabeni, Dan Caranfil, a precizat ca studentii vor sa ajunga la Chisinau pentru a protesta pasnic si, in acelasi timp, a adaugat ca vor oferi flori granicerilor moldoveni.

Reprezentantii Politiei de frontiera Iasi au mai precizat ca studentii basarabeni nu vor putea trece de vama romaneasca Sculeni, avand in vedere ca cea moldoveneasca este inchisa.

Purtatorul de cuvant al Politiei de frontiera Galati, subinspectorul Marcel Antohe, a confirmat ieri, la ora 11.00, inchiderea vamilor moldovenesti Giurgiulesti si Cahul, corespondente vamilor romanesti Galati rutier si Oancea, de pe teritorul judetului Galati. Informatia fusese confirmata in prealabil de autoritatea vamala din Republica Moldova, la ora 10.45.

Ieri dimineata, mai multi cetateni moldoveni si romani au incercat sa treaca vama spre Republica Moldova, dar nu au reusit sa faca acest lucru, pentru ca granicerii invocau tot felul de motive. In Vama Leuseni cetatenilor nu li s-a permis accesul in Republica Moldova, pe motiv ca s-au defectat calculatoarele in vama, transmite NewsIn.

De asemenea, vamesii moldoveni au anuntat ca punctul de trecere la vama Sculeni este inchis incepand cu ora 8.00. "Granicerii moldoveni ne-au informat verbal despre aceasta masura cu un sfert de ora inainte ca vama sa se inchida. Ne-au spus doar ca sunt unele probleme in tara lor", a declarat comisarul sef Gheorghe Pandelea, din cadrul Inspectoratul Politiei de Frontiera Iasi.

Astfel, aproape 300 de persoane, printre care 20 de jurnalisti, au fost intoarse, de marti pana miercuri dimineata, de la granita cu Republica Moldova de autoritatile din aceasta tara, potrivit unor surse din Politia de Frontiera.

In cazul jurnalistilor, autoritatile moldovene au motivat refuzul pentru a le permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin lipsa acreditarilor, invitatiilor sau a documentelor pentru aparatura.

La Vama Oancea-Cahul, 12 actori ai Teatrului de Papusi "Gulliver" din Galati, ce urmau sa ajunga la un festival din Republica Moldova, au decis sa se intoarca din drum dupa ce vamesii de la Cahul i-au tinut pe loc cateva ore pentru control.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.