Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat, in cadrul unei reuniuni de urgenta a Guvernului, ca protestatarilor "le trebuie numai varsare de sange din partea autoritatilor" si ca se vede ca "operatiunea este bine plamadita, bine gandita, bine organizata si bine platita", organizatorii nefiind decat vandali, si nu patrioti.
"E cert ca organizatorii acestor acte de vandalism - ceea ce fac ei altfel nu se numeste - nu sunt patrioti pentru tara si nici nu tin la dezvoltarea ei, pentru ca un patriot nu-si permite sa faca asa ceva", a declarat seful statului moldovean, potrivit NewsIn.

"Noi trebuie sa ne gandim cum procedam si ce facem. Se vede clar scopul lor. Le trebuie numai varsare de sange din partea autoritatilor. Eu am trecut prin astfel de lucruri din 1989 si am crezut ca nu am sa intalnesc astfel de momente cat sunt presedinte", a mai spus Voronin, dupa ce manifestantii intrasera deja in cladirea Presedintiei.

Vladimir Voronin a incercat sa sugereze implicarea din exterior in evenimentele de la Chisinau. "Aceasta operatiune este bine plamadita, bine gandita, bine organizata si bine platita. (...). Azi toti tinerii sunt constienti, se bucura de mass-media si cunosc foarte bine cata atentie a acordat actuala guvernare din tara noastra acestui aspect", a insistat presedintele Voronin, lider al Partidului Comunistilor, castigator in alegerile de duminica.

Presedintele moldovean a facut un apel catre cetateni sa nu traga deocamdata concluziile definitive in legatura cu manifestatiile de marti: "Multe lucruri se vad si multe lucruri sunt intelese", a atras el atentia.

"Am pregatit un apel foarte calm, foarte frumos, foarte cinstit fata de concetatenii tarii noastre, cu multumirile pentru sustinerea pe care ne-au acordat-o noua, guvernarii", a mai declarat Voronin.

"Va reamintesc ca despre fraudarea alegerilor s-a vorbit cu o luna in urma. Despre multe alte lucruri care urmau dupa alegeri, tot asa. Cei mai interesati in petrecerea alegerilor parlamentare la nivel democratic am fost noi, cei care suntem la guvernare si am fost noi cei care suntem in fruntea si in Partidul Comunistilor din Moldova", a subliniat presedintele comunist.

Consilierul prezidential Mark Tkaciuk a vorbit chiar despre o "tentativa de lovitura de stat". "Contestarea rezultatelor alegerilor este doar un pretext", a mai declarat Voronin intr-o sedinta extraordinara a Guvernului, potrivit Interfax. "Am discutat situatia cu secretarul Comisiei Electorale Centrale. Deocamdata nu sunt rezultate definitive ale alegerilor. Pentru noi este straniu, de ce se grabesc atat de mult acei care au organizat aceasta situatie?”, a spus Voronin. "Nu putem da o nota finala. Important este sa nu permitem destabilizarea a situatiei in continuare, ceea ce incearca sa obtina organizatorii acesteia", a declarat Voronin.

Circa 30.000 de persoane s-au strans marti dimineata in centrul Chisinaului pentru a cere repetarea alegerilor, considerand ca acestea au fost fraudate de comunistii aflati la putere.

Actiunile au degenerat insa in ciocniri, soldate cu raniti, iar liderii opozitiei si-au chemat din nou simpatizantii in Piata Marii Adunari Nationale si le-au spus ca violentele sunt provocari puse la cale de regimul presedintelui Vladimir Voronin, al carui mandat expira tot marti, 7 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.